Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ и ГЕРБ ще предложат правителство. Кои са министрите в проектокабинета на Денков


Колаж на сградата на Министерския съвет, Мария Габриел и Николай Денков
Колаж на сградата на Министерския съвет, Мария Габриел и Николай Денков

"Продължаваме промяната"-"Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ ще предложат правителство с втория мандат. Това обявиха кандидатът за министър-председател и кандидатката за вицепремиер Николай Денков и Мария Габриел.

Освен за правителство Денков каза, че е проведен разговор и за това как да бъде събрано конституционно мнозинство за изменения, които са желани от политическите сили.

Това беше потвърдено и от Габриел. Тя благодари на парламентарните групи двете коалиции, както и на тази на ДПС.

Габриел изчете и декларация, в която се казва, че бъдещото правителство „застава зад всеки един служител в администрацията, който отговаря на всички професионални и етични стандарти за заеманата длъжност“. В нея бяха посочени приоритети като борба с корупцията, ефективна администрация, развитие на икономиката и други.

В запис от партийна среща на "Продължаваме промяната", разпространен от Радостин Василев, се говореше за отстраняване на държавни служители, служители на службите и други структури, назначени от предишни правителства. Този запис доведе до временно "замразяване на преговорите" между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Двамата отрекоха да е постигана договорка за подкрепа от страна на ДПС срещу искания от страна на движението. Денков обаче каза, че с депутатите от ДПС са били обсъждани смяната на съставите на регулаторните органи.

Проектът за кабинет ще бъде предаден на президента Румен Радев официално в понеделник, защото преди това той няма да има възможност да го получи, каза Денков.

Ето и пълният списък на кабинета

За министър-председател е предложен акад. Николай Денков. Той беше образователен министър в кабинета на Кирил Петков, свален с вот на недоверие миналата година от ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и “има такъв народ”. Той заемаше поста и в служебните кабинети на Стефан Янев и Огнян Герджиков, предложени от Румен Радев.

Професорът по физикохимия, който стана политик. Кой е Николай Денков
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

За вицепремиер и министър на външните работи е предложена Мария Габриел. Тя е бивш евродепутат от ГЕРБ в европейския парламент и еврокомисар в ресор цифрова икономика и общество от 2017 до 2023 г. Тя беше и номинацията за министър-председател с първия мандат на ГЕРБ.

За финансов министър е предложен съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев, който заемаше този пост в кабинета “Петков”, както и в служебното правителство, излъчено от Радев през 2021 г.

Настоящият шеф на ГДБОП е номинация за вътрешен министър

Номинираният за вътрешен министър Калин Стоянов е настоящият директор на Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в МВР. Той беше назначен на поста в края на май 2021 г. от тогавашния служебен вътрешен министър Бойко Рашков.

В края на същата година прокуратурата повдигна обвинение срещу Стоянов за упражнен натиск над прокурори по разследването за пране на пари, свързано с авансовите плащания за строежа на магистрала „Хемус“.

Държавното обвинение твърди, че Стоянов е искал от обвинителите, наблюдаващи разследването, да смекчат обвинението на Борислав Колев, който беше първият привлечен към наказателна отговорност по делото. Директорът на ГДБОП отрича да е упражнил подобен натиск, обяснявайки, че просто се е поинтересувал защо не е бил осъществен разпит на Колев.

Разследването за “Хемус” започна след разкрития на МВР, че за довършващите се шест участъка от магистралата държавата е платила авансово стотици милиони левове, част от които са достигнали до мрежа от "кухи фирми" и са изчезнали. Беше изнесена информация за изтеглени от банка 60 млн. лв., които са отнесени "в сакове и чували". Бяха предприети серия полицейски акции в АПИ, "Автомагистрали", частни строителни фирми, за кратко бяха задържани 14 души.

Калин Стоянов оглави ГДБОП след Любомир Янев, който ръководеше службата близо година след оставката на предишния директор Ивайло Спиридонов през юни 2020 г.

Стоянов е част от системата на МВР от 2003 г. като последователно е заемал изпълнителски и ръководни длъжности в Областна дирекция на МВР – Бургас, а от юли 2014 г. до 2021 г. беше началник на отдел „Специални операции“ в ГДБОП. Той е възпитаник на Академията на МВР.

Първоначалното предложение на ПП-ДБ беше на поста да застане бившият прокурор Андрей Янкулов, но той сам се отказа след началото на преговорите с ГЕРБ.

Кои са останалите?

Предложението за министър на отбраната е проф. Тодор Тагарев, който заемаше този пост в служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев през 2013 г. Тагарев трябваше да стане външен министър в кабинета “Петков” след отстраняването на Стефан Янев, но в последния момент беше оттеглен.

От Хаджидимово през Бордо до Брюксел. Коя е Мария Габриел
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Депутатът от ПП-ДБ Атанас Славов е номиниран за министър на правосъдието. Той е юрист-конституционалист. Депутат е в последните четири парламента от името на "Демократична България". Той е сред учредителите и член на ръководството на "Да, България!". Преподавател по публичноправни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Номинацията за екоминистър е Юлиан Попов. Той е бивш служебен министър на околната среда и водите, старши съветник на Европейската фондация за климата и председател на Института за ефективност на сградите в Европа.

За министър на енергетиката е предложен Румен Радев. Радев е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Бившият директор на държавното дружество “България хели мед сървиз” Георги Гвоздейков е номиниран за министър на транспорта. Това дружество трябваше да организира системата за въздушна спешна помощ, но настоящият служебен кабинет на Гълъб Донев го закри и прехвърли дейността му към правителствения авиоотряд.

За министър на регионалното развитие и благоустройството е предложен юристът Андрей Цеков. Той беше заместник-министър на финансите по време на Асен Василев.

Богдан Богданов е номиниран за икономически министър. Богданов е изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), назначен от Даниел Лорер.Бакалавър е по финанси от Висшето училище по застраховане и финанси. Учил е в Университета Уест Честър в САЩ. Магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Великобритания.

Бившият директор на Националния център по обществено здраве и анализи Христо Хинков пък е лансиран за здравен министър. Той беше сред експертите, споменати при обявяването на обединението “Демократична България”, в което влизат “Да, България”, ДСБ и “Зелено движение” през 2018 г.

Александър Йоловски е предложен за министър на електронното управление. Той беше зам.-министър в кабинета “Петков”, когато този министерски пост се заемаше от Божидар Божанов от ДБ.

Начело на образователното министерство е номиниран проф. Галин Цоков. Цоков е професор по управление на образованието в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на ПУ. Член на няколко професионални организации, сред които „Съюза на учените в България“ и „Българското педагогическо дружество“.

Иванка Шалапатова е номинирана за министър на труда и социалната политика. Шалпатова е изпълнителен директор на фондация „За Нашите Деца”. Била е зам.-министър на труда и социалната политика през 2013 г.

Номинацията за министър на земеделието е Кирил Вътев. Вътев е съосновател на фирма "Тандем-В" за месни деликатеси. Член на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Милена Стойчева е предложението за министър на иновациите и растежа. Стойчева е изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria). Миналата година бе номинарана за същия пост в проектокабинета на проф. Николай Габровски миналия декември. Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския Институт за иновации и технологии. До 2022 г. е директор за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity. Член е на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании.

За министър на културата е предложен Кръстьо Кръстев. Кръстев е директор на Пловдивския драматичен театър.

Бившият автомобилен състезател Димитър Илиев е номиниран за спортен министър, а за министър на туризма е предложена Зарица Динкова. Тя е част от Националния съвет на "Зелено движение". Била е зам.-министър на външните работи в двете служебни правителства през 2021 г.

Проектът за кабинет трябва да бъде върнат от кандидата за министър-председател Денков на президента Румен Радев до понеделник, когато изтича 7-дневният срок за това. След това, за да може правителството да встъпи в длъжност, то трябва да събере подкрепа от поне 121 депутати в парламента.

Първите две политически сили след последните избори ГЕРБ и ПП-ДБ разполагат с общо 132-ма депутати. Досега от всички останали партии в парламента - само ДПС обеща, че "няма да пречи" за съставянето на правителство. "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" обявиха, че ще гласуват против правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ.

Гласуването на проектокабинета на първите две политически сили ще се случи въпреки активната кампания на множество институции срещу него и настояването на Румен Радев вторият мандат да не бъде реализиран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG