Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никой няма да ни даде 100 дни." Денков поиска проверка на разходите на служебния кабинет


Премиерът Николай Денков по време на първото заседание на новото правителство
Премиерът Николай Денков по време на първото заседание на новото правителство

Премиерът Николай Денков поиска министрите в новото правителство да проверят разходите, направени от служебното правителство с последните месеци от управлението му. Това се случи в сряда в началото на първото заседание на кабинета, който беше избран във вторник в парламента с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и двама депутати от ДПС.

Като повод за искането си за проверка на разходите на служебния кабинет Денков посочи информация, публикувана през последните дни в медиите. Във вторник Медиапул съобщи, че Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) разпределя милиарди левове за ремонт на пътища в последните дни от управлението на служебния кабинет.

„Молбата ми е да намерите време и да проверите какви големи разходи са направени в министерствата през последните няколко седмици и месеци, както и дали има забавени процедури, всяко забавяне може да струва скъпо на бюджета на държавата в края на програмния период, който приключва през 2023 г.“, каза Денков в началото на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Новият премиер постави три спешни задачи пред правителството – да започне подготовката на нов държавен бюджет, да назначи заместник-министри и да довърши управленската си програма.

„Моля ви да действате експедитивно и решително в изпълнението на задачите. Никой няма да ни даде сто дни“, каза Денков.

В последния си ден на поста служебният премиер Гълъб Донев уволни заместник-министрите от кабинета си. При приемането на властта новият министър-председател изрази недоумението си от решението и каза, че то „очевидно не помага да имаме приемственост както по приоритети, така и по отношение на ежедневните дейности“.

Във вторник парламентът избра правителството с премиер Николай Денков с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и двама депутати от ДПС - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. Няколко дни по-рано ГЕРБ и ПП-ДБ се споразумяха за състав на кабинет, в който Николай Денков да е премиер девет месеца, а след това поста да поеме Мария Габриел от ГЕРБ, която дотогава ще бъде вицепремиер и външен министър.

Кой кой е в кабинета "Денков"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG