Връзки за достъпност

Извънредни новини

Регионалният министър Андрей Цеков смени ръководството на пътната агенция


Mинистърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков
Mинистърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков смени ръководството на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), съобщи министерството в четвъртък. Новината идва на фона на призива на премиера Николай Денков за проверка на разходите на служебното правителство във връзка с информация за разпределяне на големи суми именно от пътната агенция.

Новият председател на Управителния съвет на АПИ е инж. Ясен Йорданов. Досегашния си пост на член на Съвета запазва инж. Десислава Паунова, а за нов член е назначен инж. Калоян Киров.

Целта на новото ръководство е да “следи за прозрачно разходване на значителния държавен ресурс за поддръжка на пътната инфраструктура и възлагане на обществени поръчки с голям обществен интерес”, се посочва в съобщението на агенцията.

Новите назначения идват на фона на призива на министър-председателя Николай Денков министрите в новото правителство да проверят разходите, направени от служебното правителство с последните месеци от управлението му.

Като повод за искането си Денков посочи информация, публикувана през последните дни в медиите. Във вторник Медиапул съобщи, че Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) разпределя милиарди левове за ремонт на пътища в последните дни от управлението на служебния кабинет. Става дума за средства в размер на 4 млрд. Лева за поддръжка на пътищата за следващите 4 години.

По повод поръчките в съобщението на АПИ пише, че новото ръководство на регионалното министерство “следва да довърши стартиралите процедури и да понесе политическата отговорност за крайните решения”. Посочва се още, че са взети “временни мерки и превантивни действия с цел защита на обществения интерес до встъпване в длъжност на новите членове на Управителния съвет”, без да се посочва какви са те.

При встъпването си в длъжност във вторник регионалният министър Андрей Цеков същи каза, че новото ръководство на Министерството на регионалното развитие “да довърши стартиралите процедури и аз категорично заявявам, че ще продължа линията на арх. Шишков [служебният регионален министър Иван Шишков]”.

Кой е в новото ръководство на пътната агенция

Новият председател на Управителния съвет на АПИ е Ясен Йорданов. Той е работил в Междуведомствената работна група, създадена през 2022 г. от кабинета „Петков“, която проверяваше възлаганията на текущ ремонт и поддръжка за спорни пътни ремонти. В официалната му биография се посочва, че има близо 30-годишен опит в проектирането и изграждането на големи обекти от пътната инфраструктура в България, както и че е работил по различни проекти в чужбина.

Йорданов заменя а поста досегашния председател на Управителния съвет на АПИ Венцислав Ангелов, който беше назначен от служебното правителство.

Десислава Паунова е единственият човек от досегашното ръководство на АПИ, който остава в управлението. Тя е работила в агенцията като главен експерт и директор по “Пътна безопасност и планиране на дейностите по републиканската пътна мрежа”. Била е преподавател в УАСГ до октомври 2016 г. В биографията ѝ на сайта на университета се посочва, че по същото време е била инженер по пътно строителство в “Трейс Груп Холд”. В свои публични изяви е защитавала строителството на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле.

Калоян Киров е назначен за член на Управителния съвет на пътната агенция. В биографията му се посочва само че е завършил “Транспортно строителство” в УАСГ и има завършени курсове по “Контрол върху качеството на изпълнението на строителството” и “Координатор по безопасност и здраве по време на проектирането и строителството”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG