Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът окончателно оправда Асен Генов за боядисания паметник пред централата на БСП


Асен Генов
Асен Генов

Софийският апелативен съд призна блогъра Асен Генов и архитектката Цветелина Сърбинска за невинни по дело за хулиганство. То беше заведено срещу тях, защото са боядисали в розово и лилаво скулптурите на партизани пред централата на БСП и са написали в основата на паметника: “Кой? БКП = позор! Кой?”.

Генов и Сърбинска бяха глобени през 2015 г. от Софийския градски съд (СГС) с по 1500 лв за това, че са драскали върху паметника. В края на 2021 г. обаче Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България, защото е нарушила правото на изразяване на двамата осъдени.

Сега Софийският апелативен съд възобнови производството и отмени решението на Софийския градски съд, с което Генов и Сърбинска бяха осъдени да платят глоба. Двамата са оправдани по обвиненията за хулиганство, пише в решението от 6 юни 2023 г., което е окончателно и не подлежи на обжалване.

За решението съобщи самият Асен Генов в страницата си във Фейсбук в четвъртък.

“Днес приключи една сага, проточила се 10 години”, написа той. “Надявам се, че с това решение на САС [Софийския апелативен съд] България е крачка по-близо до демократичните стандарти по отношение на свободата на словото и изразяването на политически убеждения.”

В решението, което е публично, се посочва, че делото е възобновено по искане на прокуратурата. Генов и Сърбинска са посочили, че не искат прекратяване на делото на основанието, че давността е изтекла, и искат съдът да се произнесе по съществото на обвинението им.

Софийският апелативен съд се съобразява с решението на Съда в Страсбург и приема, че “целта на акцията им е била да изразят политическа позиция по допустим начин” и затова не е било необходимо правото им свободно да изразяват мнението си “да бъде ограничавано, след като не възбужда възмущение и смут”.

Случаят, за който са глобени Генов и Сърбинска, е от 7 ноември 2013 г., когато те боядисват в розово и лилаво паметника пред централата на БСП на улица “Позитано” и изписват в основата му: “Кой? БКП = позор! Кой?”

Акцията се провежда по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски (2013-2014), провокирани от неуспешното назначение на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС). Тогава БСП е част от управляващата коалиция.

След акцията Генов, Сърбинска и още трима души са задържани. Година по-късно двамата са обвинени в хулиганство и изправени пред съда. Година по-късно излиза решението на първа инстанция, с което те са оправдани с аргумента, че са се възползвали от правото си свободно да изразяват политически възгледи. След още една година обаче втората инстанция отменя оправдателните присъди и им налага глоби.

Случаят стигна и до Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), който през 2021 г. осъди България за това, че е нарушила правото на политически протест на Генов и Сърбинска.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG