Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руските сили обстрелваха евакуиращи се от Херсон, има ранени. Язовир "Нова Каховка" е под "мъртвата точка"


Евакуация на хора от Херсон с лодка след големите наводнения
Евакуация на хора от Херсон с лодка след големите наводнения

Руските войски са обстрелвали жители на Херсон, които са се евакуирали от града след големите наводнения, след като стената на язовир "Нова Каховка" беше взривена. 9 души са ранени в различна степен, съобщи началникът на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин.

Взривът във ВЕЦ "Каховка" стана през нощта на 6 юни и предизвика екологична катастрофа. Украйна, ЕС и Великобритания обвиняват Русия за случилото се, като Киев смята, че става въпрос за "подкопаване на структурите отвътре" с надеждата да се спре контраатаката на украинските въоръжени сили. Москва отрича обвиненията и нарича пробива "умишлен саботаж от страна на Украйна".

Язовирът се намира над Херсон по поречието на река Днепър край градчето Нова Каховка, което се намира под руска окупация. Назначеният от Русия ръководител на "градската администрация" Владимир Леонтиев по-рано съобщи, че петима души са загинали, а 41 са били ранени след инцидента.

Според Прокудин сред ранените при обстрела в четвъртък са двама служители на Държавната служба за извънредни ситуации - водолаз-сапьор и шофьор-сапьор, полицай, лекар и доброволец от Германия.

Той добави, че обстрелът от страна на руските войски е започнал в 14:00 ч. киевско време, като е засегнал централната част на Херсон и крайбрежните райони.


Кадри от обстрела на Херсон по време на евакуацията на населението бяха публикувани от Анна Маляр, заместник-началник на украинското Министерство на отбраната.

По данни на Държавната служба за извънредни ситуации от наводнените райони са евакуирани 2339 души, включително 120 деца. Спасени са 563 души, включително 28 деца. По последни данни в момента под вода са 32 населени места и 3625 къщи на десния бряг на река Днепър.

Хората са били изведени от района с евакуационни влакове. Прокудин обаче отбеляза, че украинските власти евакуират хора само от десния бряг на река Днепър, тъй като левият е окупиран от руски войски.

В четвъртък президентът Володимир Зеленски посети засегнатата от наводненията Херсонска област. Той докладва за провеждането на координационната среща за ликвидиране на последствията от аварията във ВЕЦ "Каховка". На нея са обсъдени евакуацията на хората, ликвидирането на извънредната ситуация, организирането на животоподдържането на наводнените територии също, както и перспективите за възстановяване на екосистемата във военната обстановка.

По-късно във видеообръщение Зеленски каза:

"Руските терористи се опитват да изострят ситуацията, която причиниха със своя екоцид абсолютно съзнателно. Продължават да обстрелват Херсон, дори по точките за евакуация. Това е зло, което очевидно никой терорист в света, освен руснаците, никога не е извършвал".

От четвъртък вечерта нивото на водата в язовир "Каховка" е 12,5 м, което е под така наречената "мъртва точка" от 12,7 м, под която изтеглянето на вода е невъзможно, съобщи междувременно ръководителят на украинската държавна енергийна компания "Укхидроенерго" Игор Сирота.

"Заради това вече не можем да осъществяваме водочерпене към населените места и към Запорожката АЕЦ", уточни той.

По думите му, ако язовирната стена в долната си част бъде разрушена до дъно, дълбочината на язовира няма да надхвърли 3 метра, а това ще намали ширината от 3,5 км, както е било преди взрива, до 1-1,2 км - т.е. ще се върне в коритото на Днепър, както е било преди построяването на язовира.

Сирота допълни, че ако сега язовир Каховка потъва с 1 м на ден, спадът на нивото на водата ще продължи още седем-осем дни.

Ръководителят на "Укрхидроенерго" потвърди, че хидроенергийната централа в Каховка не може да бъде възстановена. Според него изграждането на нова централа ще отнеме поне пет години и 1 милиард гривни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG