Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доналд Тръмп получи федерални обвинения и стана първият президент на САЩ с такива


Обвиненията няма да попречат на Доналд Тръмп да се кандидатира отново за президент
Обвиненията няма да попречат на Доналд Тръмп да се кандидатира отново за президент

Доналд Тръмп става първият президент на САЩ с федералния обвинения, по които трябва да се яви във федерален съд в Маями във вторник.

Той е обвинен по седем пункта в рамките на разследването, водено от специално назначения прокурор за незаконно притежание на класифицирана документация.

Тръмп е обвинен в рамките на закона за шпионажа, съобщи адвокатът му Джим Тръсти, и обвинения са за възпрепятстване на правосъдието, за унищожаване или фалшифициране на документация за националната отбрана, както и за заговорничене и за фалшиви показания. Обвинителният акт не е официално публикуван, а Тръмп е получил призовка по имейл.

76-годишният бивши президент, който води кампания за завръщане в Белия дом през 2024 г., първи съобщи в своята социална мрежа, че администрацията на президента Джо Байдън му е повдигнала обвинения, наричайки този ход е „отвратителен акт на намеса в изборите“.

Това е второто обвинение срещу Тръмп за няколко месеца, след като голямо съдебно жури в Ню Йорк го обвини за даване на подкуп на порноактрисата Сторми Даниъл, за да прикрие информация за техен сексуален акт. Тогава обаче обвинението не беше федерално.

Сега най-голямото предизвикателство пред прокурорите е дали могат да докажат, че Тръмп съзнателно и умишлено е нарушил закона. Ако бъде признат за виновен, Тръмп може да влезе в затвора. Нищо във федералния закон или конституцията не би попречило на Тръмп да продължи кампанията си за президент, отбелязва Би Би Си.

Разследването по сегашното дело е за това как Тръмп е боравил с класифицираните документи, които е отнесъл в имота си в Мар а Лаго във Флорида, след като напусна Белия дом. през януари 2021 г. Както и дали не е попречил на властите да си върнат документите.

Адвокат Тръсти каза пред Си Ен Ен, че Тръмп ще се яви в съда, както е призован, и изрази предположение, че той няма да бъде задържан тогава, защото няма никъде да избяга.

Според американската телевизия правоприлагащите органи също са били изненадани от новината и сега прехвърлят ресурси в Маями за съдебното заседание, на което ще присъства Тръмп.

Специалният прокурор и министерството на правосъдието засега не са правили изявления по случая. Белият дом също не е коментирал.

Миналата есен американският министър на правосъдието и главен прокурор Мерик Гарланд назначи Джак Смит за специален прокурор, който да води разследването срещу Тръмп. Това стана, след като той обяви, че се кандидатира за президент. Целта на това назначение беше разследването да бъде независимо от администрацията на Байдън.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG