Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп завинаги. Как спектакълът тръгва с нова сила


Стефан Попов на фона на Доналд Тръмп. Колаж.
Стефан Попов на фона на Доналд Тръмп. Колаж.

Има хора, които не реагират на фактите с факти. Те си имат друга истина - тази на сцената. За какво му е на човек да им дава роля в спектакъл, ако ще води борба за истината?

Публичният живот в Америка пак беше озарен от явлението Тръмп. Наскоро той беше осъден в граждански съд със съдебни заседатели. Дни след това, традиционно критичната към него CNN организира интервю с него. Двете събития се преплетоха и подсказаха какво да се очаква в предизборната кампания, на първо място на първичните избори в Републиканската партия.

Две думи за делото

Съд в Манхатън осъди Тръмп да плати 5 милиона долара на писателката И. Джийн Керъл за сексуално насилие и клевета. Случаят е отпреди повече от 20 години. Делото се води по гражданския ред, а не за престъпление по наказателния. Тръмп дължи обезщетение, макар че присъдата ще бъде обжалвана.

В гражданското дело няма презумпция за невинност, която изисква установяване на виновен отвъд всякакво съмнение. Заседателите обсъждат тежестта на свидетелствата и преценяват.

Този факт е интересен. Показанията на Джийн Керъл се приемат за надеждни в по-широк контекст. Започва се, разбира се, с нейния разказ (именно изграждането на „разказ“ е картината, с която заседателите боравят). На решението за валидност на разказа повлияват косвени фактори - от репутацията на Тръмп на сексуален агресор (към 20 жени имат изявления по този повод) до възхода на движението MeToo или собствените му прозрения за жените.

Съдът допуска като свидетелство например любопитното му изказване, че като си звезда, каквато той е, можеш да налетиш на всяка жена, тя това и очаква. Така пред магистратите се оформи общ портрет на сексуален насилник, а това подкрепи жалбата на Джийн Керъл.

Беше прието за валидно и нейното обяснение за лична травма, както и страхът от това да се оплаче публично цели 25 години.

Осъден, но с нова трибуна

Подобна присъда – сексуално насилие и клевета във връзка с него – би трябвало да доведе до критични последици за политическите планове на Тръмп, който засега е водещ кандидат за републиканската номинация. Но дали? Дори жертвата Джийн Керъл каза, че като разкрива публично какво е направил с нея, тя може го направи още по-популярен.

Няколко дни след оповестяване на присъдата Тръмп стана главен герой на друго събитие, наглед противоположно, но в дълбочина сходно.

Тръмп стана главен герой в събитие на CNN

CNN организира разговор с Тръмп в Ню Хампшир, най-малкият, но знаков щат, от който традиционно започват републиканските първични избори. Този тип интервюта имат история от няколко века в САЩ. Те са силно полемични, приличат често на предизборен дебат. Провеждат се в централно място в избрания град (откъдето и името town hall, което означава събитието, а не мястото), с публика и водещ, който сам задава въпроси.

Защо изобщо CNN организира подобно представяне на Тръмп? Агенцията е най-острият му критик и дори се държеше като негов откровен противник от 2015 година. Изглежда ръководството на телевизията е решило да покаже дистанция и обективност предвид предстоящата кампания и обвиненията за прекалена агресия към Тръмп, проявявана години наред.

Очакването на CNN очевидно е било да срещне две страни – тази на истината, фактите и обективността и тази на безогледната лъжа на реторическия акробат Тръмп. Това не само не се случва, но серии от коментари повдигат въпроса защо телевизията си е подредила ненужен собствен капан.

Какво стана

Стана нещо, което може да се очаква. Доста наивно е да се предполага, че на факти и истина Тръмп ще реагира с факти и истина – с несъгласие или съгласие, аргументи, приемане, опровержение. Той играе друга игра, CNN го знаят и въпреки това устройват шоу. От друга страна те са медия и максималната публичност е изпълнение на мисията им.

Как протече този час и нещо спектакъл? Като всички представления, които Тръмп сам си организира (и без CNN), управлява умело, държи инициативата и не допуска въпросите за факти, истина и аргументи да добият някакво значение.

Водещата Кейтлин Колинс, изгонена през 2018 година от Белия дом за задаване на неудобни въпроси към президента, не се изтощи да коригира лъжите на Тръмп по всички въпроси: че не познава Джийн Керъл, че са му откраднали изборите, че ще спре войната в Украйна за 24 часа, че атаката над Белия дом на 6 януари е измислена и т.н. И за десерт, както се казва, фразата „ти си доста неприятна персона“, отнесена към водещата.

Тръмп владее майсторски друга истина - не на фактите, а на сцената

За всеки заинтересован от въпроса истина-лъжа, това е скандал. Но нито Тръмп, нито аплодиращата го аудитория се интересуват от това. Той владее майсторски друга истина, не на фактите, а на сцената – истината, че това е шоу, доминира експресията, гледа се като боксов ринг и публиката се дави от забавление като народа на Рим.

Има ли шансове кампанията на Тръмп

И двете събития - делото и интервюто - показват какво ще се случва в кампанията, какви са стратегическите разделения и на какво разчитат критиците на Тръмп за възпирането му.

Но Тръмп би бил спрян с помощта на институциите, а не на избирателите. Най-вече ако няколко разследвания и обвинения стигат навреме до съд и медиите ги отразяват. В резултат, дори да е в състояние да вземе номинацията на партията си, разколебаването на нейни собствени лидери би демотивирало републиканския електорат.

Тази ситуация ще бъде изучавана, защото показва парадокс. Институциите ще трябва да се защитават от условието, което ги поражда – политическия процес, демократичната публичност, правото на всеки да се кандидатира за лидер на общността. Това е парадокс на всяка популистка ситуация.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Стефан Попов

    Стефан Попов e доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк и доктор на науките от СУ "Климент Охридски". Професор по философия и социология в НБУ.

XS
SM
MD
LG