Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доналд Тръмп е осъден да плати 5 млн. долара на бивша журналистка за сексуално посегателство


Е. Джийн Карол, 9 май, Ню Йорк

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп трябва да плати 5 милиона долара обезщетение за сексуално насилие над Е. Джийн Карол, бивша журналистка и писателка. Това реши журито на федералния съд в Манхатън, Ню Йорк, във вторник.

Случаят, за който Карол осъди Тръмп, е от 90-те години в съблекалнята на универсален магазин "Бергдорф Гудман" в Манхатън. Той е отпреди времето, в което Тръмп беше президент на САЩ - от 2017 г. до 2021 г.

Журито отсъди, че Тръмп е упражнил сексуално насилие над Е. Джийн Карол. Той обаче беше оневинен по обвиненията в изнасилване.

Журито отсъди още, че след случая Тръмп е оклеветил Карол, като през октомври 2022 г. е написал в публикация в социалната си платформа TRUTH Social, че твърденията ѝ са "пълна измама" и "лъжа".

"Днес светът най-накрая знае истината", каза Карол в изявление. "Тази победа е не само за мен, но и за всяка жена, която е страдала, защото не са ѝ повярвали".

Адвокатът на Тръмп Джоузеф Такопина каза, че бившият американски президент ще обжалва решението. Самият Тръмп определи присъдата като "позор" в социалната си мрежа.

"Нямам абсолютно никаква представа коя е тази жена", каза той.

Журито е в състав от шестима мъже и три жени. То взе решение след по-малко от три часа обсъждане. Делото е гражданско и Тръмп не е изправен пред наказателна отговорност. Той не е задължен да да плати, докато делото е в процес на обжалване.

Това е първият случай, в който Тръмп е признат за правно отговорен за сексуално посегателство.

Срещу него се води и дело по обвинения, свързани с плащания, с които е опитал да купи мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс. Тя твърди, че е имала сексуален контакт с него. Тръмп отрича и тези обвинения.

С тях той се превърна в първия в историята на САЩ бивш президент, който получи криминални обвинения. В момента той се бори за номинация на Републиканската партия за президент на изборите през 2024 г.

Сторми Даниелс срещу Доналд Тръмп. В какво е обвинен бившият президент на САЩ
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG