Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът прие единодушно ново удължаване на стария бюджет. Сребърният фонд няма да се пипа


Финансовият министър Асен Василев присъства на заседанието на парламента

Парламентът прие единодушно с 201 гласа на първо четене удължаването на бюджета от 2022 година до приемането на нов бюджет за тази година.

Удължаването, което е второ подред, предвижда увеличаване на пенсиите от юли, както и гарантира нормалното разплащане на държавата до влизането в сила на бюджет 2023. В четвъртък министърът на финансите Асен Василев пое ангажимент до 31 юли да бъде приет нов държавен бюджет с до 3% дефицит.

Проекторешението беше внесено от служебния кабинет на Гълъб Донев и съпътства удължаването на т. нар. удължителен закон за бюджета, чието действие изтича на 10 юни. След тази дата плащанията на държавата щяха да бъдат блокирани, а сега решението ще позволи на общините и на Националната здравноосигурителна каса да извършват плащания без забавяне.

Между двете четения на законопроекта се очаква да бъдат приети предложения, свързани с приемането на 4.5 млрд. лева неснижаем минимум в Сребърния фонд, които не могат да бъдат пипани от Министерството на финансите, както и предложения на общините с искания за по-свободно използване на държавната субсидия заради предстоящите местни избори.

БСП възрази срещу текстовете, които позволяват на правителството да харчи пари от Сребърния фонд, който е създаден целево за подкрепа на пенсионната система. Към 31 май по данни на МФ в него има 3.87 млрд. лв. Според Корнелия Нинова, ако парите от него бъдат взети, няма да бъдат върнати.

"Проблемът е, че когато нещо се прави временно, често става хронично, трябва да бъде ограничено Министерството на финансите от такива изкушения", каза Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС, цитиран от БНТ.

"Предстои да разберем дали сегашният финансов министър ще успее да си оправи собствените недомислици, които натвори през 2022 година с новия бюджет", каза Тошко Йорданов от ИТН.

Асен Василев беше категоричен, че няма никаква нужда да се пипа Сребърният фонд и че вече е предложил на депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" този текст да бъде заличен, напомняйки, че законопроектът е на служебния кабинет.

"Аз не ви давам идеи как да пишете песни, не ми давайте идеи как да пиша бюджет. Парите от Сребърния фонд не се пипат, затова има неснижаем остатък. Но на принципа сигурното си е сигурно, нека се заличат тези думи от удължителния закон между двете четения", отговори министърът на Йорданов.

По думите на Василев "това да се използва бюджет от предишна година след 6 месеца наистина е безпрецедентно".

По предложение на Венко Сабрутев от ПП-ДБ срокът за внасяне на предложения преди второто четене да бъде съкратен на три дни.

Държавата трябва да разплати до края на годината над 5,4 млрд. лева, свързани с евросредства, за да не бъдат загубени. В сумата са включени плащания освен по приключилите оперативни програми, и по Плана за възстановяване и устойчивост.

Освен това са заложени допълнителни разходи за спасяването на "Български пощи". По данни на финансовото министерство вече има забавяне на приходите за сметка на разходите, което увеличава дефицита. Той към момента е 1,2 млрд. лева.

Миналата година служебният кабинет първо отказа да внесе проектозакон за бюджета в законовите срокове с мотива, че няма право да прави политики, но през април го направи - с дефицит от 6.4% - над два пъти повече от изискването за до 3% за влизане в еврозоната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG