Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тежи на обществото". Пеевски обсъди с ПП-ДБ и ГЕРБ премахване на фигурата на главния прокурор


Делян Пеевски беше излъчен от своята партия ДПС в комисията за конституционни промени
Делян Пеевски беше излъчен от своята партия ДПС в комисията за конституционни промени

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ по закона "Магнитски", участва в разговори на ДПС и представители на новите управляващи от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ за конституционни промени и премахване на фигурата на главния прокурор.

Преди няколко дни Пеевски беше избран за член на комисията по конституционни въпроси в Народното събрание с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Има такъв народ" и косвено с неучастието на "Възраждане" в гласуването. От ПП-ДБ казаха, че това "не стана добре" и призоваха за реконструиране на комисията. От ДПС обаче отказаха да оттеглят Пеевски.

В петък министърът на правосъдието Атанас Славов и Надежда Йорданова от "Демократична България" проведоха срещи с ГЕРБ и ДПС, включително Пеевски, за промени в конституцията. Славов уточни, че ще се срещне с всички партии.

След разговорите Пеевски, който в петък заедно с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ е разговарял в стаята на партията със съпредседателя на ДБ Христо Иванов за реформата и състава на конституционната комисия, каза:

„Видяхте, че приехме механизма за контрол върху главния прокурор и също така обсъждахме и с г-н Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор като цяло, да я няма в новата конституция“.

Попитан от кога това е важно за ДПС, той отговори, че още "преди година и половина орязахме всичките му правомощия" с проект за промени в Конституцията.

"Вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото? Сега това предложение за премахване на фигурата на главния прокурор дойде от тях, ние ще мислим, но по-скоро ще бъдем съгласни", добави Пеевски.

Попитан дали са видели проект на ПП-ДБ за това, той отговори, че не са, но го очакват, и ще търсят консенсус. По повод комисията, в която участва, депутатът от ДПС посочи, че никой не може да доминира в нея, защото става въпрос за Конституцията на България и "трябва да я направим заедно".

Според правосъдния министър Атанас Славов теми на разговора с Пеевски и останалите депутати в петък са били механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от някакви временни мнозинства във ВСС, а да е ясно разписан на конституционно и на законодателно ниво.

Включването на Делян Пеевски в разговорите за конституционна реформа в последните дни предизвика противоречиви реакции. Пеевски е депутат от ДПС и бизнесмен. Той беше санкциониран от САЩ за участие в корупция по закона "Магнитски", а по-късно и от Великобритания. Въпреки санкциите той никога не е бил обвиняван от прокуратурата и осъждан. Избирането му за председател на ДАНС през 2013 г. предизвика масови протести срещу правителството на Пламен Орешарски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG