Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна публикува запис, който според нея доказва участие на Русия в пробиването на "Нова Каховка"


Повредената стена на язовир "Нова Каховка". Снимката е от 7 юни
Повредената стена на язовир "Нова Каховка". Снимката е от 7 юни

Украинската служба за сигурност твърди, че е прехванала телефонен разговор между руски военни, който „потвърждава“, че Русия стои зад разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“. То се случи във вторник и предизвика големи наводнения както в украинските територии, така и в окупирани от Русия райони от Украйна.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за пробиването на язовирната стена. В петък Службата за сигурност на Украйна публикуваха в Телеграм аудио запис на телефонен разговор, който според нея е между руски военни. Автентичността на записа до момента не е независимо потвърдена.

В записа се чуват гласове, които обсъждат, че пробиването на язовирната стена е резултат от действията на „група за саботажи“, която цели да възпрепятства действията на украинската армия. Един от участниците казва, че „не го удариха те [украинците]. Беше наша група за саботажи там“.

В записа се обсъжда също, че нещата не са минали по план и пораженията са се оказали по-големи, отколкото е било предвидено.

Украинските служби не посочват детайли за участниците в разговора, нито допълнителна информация кога и при какви обстоятелства е проведен и прехванат.

Украйна обаче започна разследване за военни престъпления и „екоцид“ (от екологичен и геноцид) заради пробиването на стената на язовир „Нова Каховка“.

„Като взриви язовира, Руската федерация категорично показа, че е заплаха за целия цивилизован свят“, каза началникът на Службата за сигурност на Украйна Васил Малюк.

Русия отрича обвиненията, че е отговорна за разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“. Москва обвинява Киев за инцидента и твърди, че стената е повредена при украински обстрел.

Русия до момента не е коментирала записа, разпространен от Украйна.

Взривът във ВЕЦ "Каховка" стана през нощта на 6 юни и предизвика екологична катастрофа. Украйна, ЕС и Великобритания обвиняват Русия за случилото се, а Москва 0бвинпва Киев.

Язовирът се намира над град Херсон по поречието на река Днепър край градчето Нова Каховка, което се намира под руска окупация. Назначеният от Русия ръководител на „градската администрация“ Владимир Леонтиев съобщи за 5 жертви и 41 ранени след инцидента.

По последни данни наводнени са 32 населени места и 3625 къщи на десния бряг на река Днепър.

Kакви са опасностите след взрива на язовир "Нова Каховка" в Украйна?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG