Връзки за достъпност

Извънредни новини

Люба Ризова, за която истината е важна като това да пие вода


Люба Ризова
Люба Ризова

Тя е едно от най-известните имена зад кадър в телевизионната журналистика. Колегите ѝ знаят, че винаги отстоява професионализма и е готова да напусне работата си в името на истината. Тя е Люба Ризова, която навършва 60 години и е Човек на деня на Свободна Европа. 

Завършила факултета по журналистика в СУ "Свети Климент Охридски", Люба Ризова започва кариерата си в Българското национално радио като репортер. Дълги години работи в Нова телевизия, където стига до директор на „Новини".

През 2000 г. печели конкурс и създава новините на първата частна национално телевизия – bTV, която напуска, като директор на „Новини и актуални предавания“ до 2014 г. заради несъгласие с политиката на ръководството. От 2015 г. работи като медиен консултант, а сега е продуцент на предаването „Въпросите“ по ТВ1.

Преминала е няколко специализации по телевизионна журналистика в САЩ, автор е и на няколко документални филма.

„Истината е много важна за живота. Тя е също толкова важна, колкото това да ядем и да пием вода, да спим. И е също толкова важна, защото ти дава правилния път”, каза пред БТА Люба Ризова.

Тя добави, че през последните години медийната среда не е „най-добрата версия на себе си“. Според нея причините за това са дезинформацията, наличието на манипулации и океан от информация, която невинаги е вярна. По думите ѝ това води до объркване на хората, докато в същото време в средите се опошлява израза, че са необходими всички гледни точки. За това за нея е важно да останат стабилни медии, „стабилни източници на информация“, в които се е запазил професионализмът.

"Тоест, някой си е направил труд чисто професионално да провери фактите. Защото другата гледна точка не е просто една лъжа. Лъжата не е друга гледна точка“, каза Ризова.

Журналистката припомни старо правило, че една информация трябва да се потвърди от два независими един от друг източника.

“Имам чувство, че това се отнася, едва ли не, за преди 100 години. Толкова много са се променили в момента нещата“, каза тя.

Според нея не само журналистите, но и всички останали хора трябва да се учат на критично мислене още от детската градина.

Ризова все пак смята, че не всичко е загубено и има оптимизъм: „Слава богу, има много курсове, много се говори, преподава се много по тази тема“.

По думите ѝ да си журналист означава да се впечатляваш от нещо, което не прави впечатление на останалите и да можеш да откриеш процесите в едно общество.

През май Ризова съобщи, че заедно с колеги започва инициатива за построяване на чешма в памет на журналиста Милен Цветков. Средствата за това са вече събрани.

Идеята за чешмата е на Георги Тошев, който е приятел на Милен.

"Има много символика в това да имаш чешма - това е стара традиция, така че мисля, че беше добра идея и че Милен си заслужава една такава символика с енергията на водата“, каза тя.

Ризова допълни, че се надява чешмата да може да бъде готова и открита на 31 юли, когато е рожденият ден на Цветков. Има идея улицата, на която се намира телевизията, в която той работеше последно, да носи неговото име.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG