Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма данни за замърсяване на българското Черноморие след разрушаването на "Нова Каховка"


Изглед показва наводнен район след скъсването на язовир "Нова Каховка", Украйна, 8 юни 2023 г.
Изглед показва наводнен район след скъсването на язовир "Нова Каховка", Украйна, 8 юни 2023 г.

Няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на украинския язовир „Нова Каховка, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС) в събота.

Язовирът е разположен на река Днепър, която се влива в северната част на Черно море. Във вторник беше разрушена неговата стената, като това доведе до големи наводнения и тежка екологична катастрофа. Хиляди хора бяха евакуирани, беше съобщено и за няколко жертви и пострадали.

В четвъртък от новият министър на околната среда и водите Юлиян Попов възложи засилен мониторинг на замърсяването по българското Черноморие. От Министерство на туризма казват, че всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите.

До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели - нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий.

Установеното замърсяване е единствено в района на Одеса, като Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е възложило математическо моделиране на потенциалното разпространение на петното към българското Черноморие.

Няма данни за замърсяване и в близост до Румъния и Молдова, след като МОСВ поиска официална информация и данни за състоянието на компонентите на околната среда на територията на двете страни.

МОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски регион“ (БДЧР) – Варна, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и областната администрация на област Варна съобщават, че са в готовност да реагират своевременно на всяка потенциална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските крайбрежни морски води.

По-късно в събота заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза пред БТА, че Министерството на отбраната (МО) има готовност да се включи в хуманитарна помощ за пострадалото мирно население в Украйна, ако правителството вземе решение за това.

"Нова Каховка" се намира в контролираната от Русия Херсонска област. Украйна, ЕС и Великобритания обвиняват Русия, че е взривила стената на язовира, което е причинило големи наводнения. Москва твърди, че украинските войски са обстрелвали съоръжението.

Над 2700 души са били евакуирани от наводнените райони. Назначеният от Русия ръководител на „градската администрация“ Владимир Леонтиев съобщи за 5 жертви и 41 ранени след инцидента. По последни данни наводнени са 32 населени места и 3625 къщи на десния бряг на река Днепър.

Kакви са опасностите след взрива на язовир "Нова Каховка" в Украйна?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG