Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна съобщи, че е освободила няколко села и обвини Русия за още един взривен язовир


Знамето на Украйна, което украински войници са поставили на една от сградите в освободеното от руската армия село Благодатне. Снимката е кадър от видео
Знамето на Украйна, което украински войници са поставили на една от сградите в освободеното от руската армия село Благодатне. Снимката е кадър от видео

Украйна съобщи, че е освободила няколко села в югоизточната част на страната, като първи успехи в дългоочакваната си контраофанзива, за която в събота президентът Володимир Зеленски потвърди, че е започнала.

Първо 7-ми батальон "АРЕИ" на Украинската доброволческа ария публикува кадри в социалните мрежи как бойците празнуват в съседните селища Благодатне и Нескучне в Донецка област. Те развяват украинското знаме там и викат: "Слава на Украйна!".

По-късно заместник-министърът на отбраната на Киев Ана Миляр съобщи във видео в Телеграм, че близката Макаровка също е била превзета.

По-късно одеските морски пехотинци съобщиха, че са освободили четвърто село - Сторожев, в Донецка област. То е било окупирано от март 2022 г. Информацията беше потвърдена и от Миляр.

Москва все още не е потвърдила падането на някое от селата, като вместо това твърди, че е отблъснала украинските атаки и публикува снимки на унищожени бронирани машини, предоставени от НАТО на Украйна. Руски военни блогъри, близки до Кремъл, обаче признават, че Благодатне е било изоставено, защото руските войници са се опасявали, че могат да бъдат обкръжени.

Въпреки че превземането на трите села бележи най-големия напредък през последните дни, населените места са сравнително малки. Преди войната населението на Благодатне е наброявало едва 1000 души.

Селото, което беше център на интензивни боеве през последните дни, се намира на пътя към град Мариупол и някои анализатори предполагат, че Украйна може да се опита да си върне пристанищния град през следващите месеци, отбелязва Би Би Си.

Миляр каза още, че вече няколко дни украинските въоръжени сили извършват големи атаки в Донецка и съседната Запорожка област, за да освободят окупираните там територии. Руските войски са изтеглили бойни части от Херсонска област, за да подсилят контингентите в други части на фронта, например в Запорожка област и в Бахмут в Донецка област, уточни тя.

Все още обаче украинските сили не са достигнали силно укрепените руски линии, които се намират на около 10 км южно от настоящите боеве, отбелязват експерти.

В същото време Украйна твърди, че Русия е взривила още един язовир - в Запорожка област, след като миналия понеделник беше разрушена стената на големия "Нова Каховка", което предизвика широкомащабни наводнения и масова евакуация. В неделя президентът Зеленски съобщи, че вече са евакуирани 4000 души.

Киев твърди, че язовирът е бил взривен от руските сили, които го контролират от февруари 2022 г., Москва обвинява украинската страна в саботаж. Украйна обаче публикува запис на разговор между руски военни, за който се твърди, че доказва, че атаката е била от руска страна.

В неделя Валерий Шершен - говорител на Съвместния координационен център на Силите за отбрана на Таврийското направление, съобщи, че силите на Москва са взривили втори язовир - близо до село Новодаровка, Запорожка област, близо до границата с Донецка. Това е "довело до наводнения на двата бряга на река Мокри Яли". Руски военни канали потвърждават тази информация.

Надолу по протежението си реката преминава и през току-що освободените Благодатне и Нескучне. Шершен каза, че Русия умишлено взривява язовири в региона, за да спре настъплението на Украйна към окупираните територии, но според него това няма да повлияе на хода му.

Мащабът на бедствието няма да бъде същият като при експлозията на Каховската ВЕЦ, тъй като местният резервоар е няколко пъти по-малък от този на язовир "Нова Каховка".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG