Връзки за достъпност

Извънредни новини

АЕЦ Запорожие спря последния си работещ реактор след разрушаването на "Нова Каховка"


Доброволци евакуират местни жители от наводнен район след скъсването на язовир "Нова Каховка" на фона на руското нападение срещу Украйна в Херсон, Украйна, 7 юни 2023 г.
Доброволци евакуират местни жители от наводнен район след скъсването на язовир "Нова Каховка" на фона на руското нападение срещу Украйна в Херсон, Украйна, 7 юни 2023 г.

Украинската агенция за ядрена енергия "Енергоатом" съобщи в събота, че два дни по-рано е включила последния от шестте реактора на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в режим на "студено спиране", за да противодейства на опасността от наводнение.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и се намира по поречието на река Днепър, където по на юг в Херсонска област беше разрушена стената на язовир "Нова Каховка" във вторник. Това доведе до тежки наводнения в десетки населени места и предупреждения за екологична катастрофа.

При студеното спиране в активната зона на реактора се въвеждат контролни пръти, за да се предотвратят реакциите на ядрено делене, които обикновено генерират енергия.

В деня на разрушаването на язовира Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) каза, че няма "непосредствен риск за ядрената безопасност" на АЕЦ "Запорожие", но че бързо понижаващото се ниво на Каховския резервоар представлява "допълнителна заплаха" за най-голямата АЕЦ в Европа.

В събота в някои части на Южна Украйна нивото на водата леко спадна, докато в други се покачи. Спасителните дейности продължават.

Повече от 10 000 жители на район по течението на големия южен град Херсон бяха откъснати от останалата част на Украйна, тъй като наводненията обхванаха и река Инхулец, приток на Днепър.

Ръководителят на регионалната военна администрация в Херсонска област, Олександър Прокудин, каза в Телеграм, че 35 населени места са наводнени на десния бряг на Днепър, а 3763 къщи са под вода.

Украинското министерство на вътрешните работи съобщи, че най-малко 27 души са изчезнали в наводнените райони на Херсон.

Опасенията са, че скъсването на язовир "Каховка" в началото на този месец ще бъде една от най-големите екологични и промишлени катастрофи в Европа от десетилетия насам. По-рано в събота заместник-генералният секретар на ООН Мартин Грифитс предупреди за катастрофални хуманитарни последици от разрушаването на язовира.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи в петък, че е прихванала телефонни съобщения между руски военни, които "потвърждават" участието на Русия в разрушаването на язовира, който е под руски контрол от началото на инвазията. Москва продължава да отрича отговорността и да обвинява Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG