Връзки за достъпност

Извънредни новини

Йоан Матев е осъден окончателно на 6,5 г. затвор за убийството на ученик в Борисовата градина


Йоан Матев не признава вината си
Йоан Матев не признава вината си

Върховният касационен съд излезе с окончателна присъда по делото срещу Йоан Матев, подсъдим убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 година. Това става известно от справка в деловодната система на съда.

На 25 октомври 2022 г. Апелативният съд в София призна Матев за виновен и го осъди на 6 години и 6 месеца затвор. Заради това, че към момента на извършване на престъплението подсъдимият не е бил пълнолетен, законът предвижда, че наказанието може да бъде само между 2 и 8 години.

Освен това тогава магистратите постановиха той да заплати по 150 000 лева неимуществени вреди за причинените болки и страдания на двамата родители на убитото 16-годишно момче.

Сега ВКС потвърждава присъдата и увеличава обезщетенията за майката и бащата на по 200 000 лева.

От присъдата ще бъде приспаднато времето, в което е бил задържан и под домашен арест, което означава, че ще лежи в затвора около 3 години по-малко от присъденото време. Последно Матев беше на свобода с най-леката мярка - "подписка".

Убийството беше извършено на 2 юни 2015 г., когато ученикът беше наръган смъртоносно с нож в сърцето посред бял ден на пейка в Борисовата градина.

2 години МВР издирва убиеца, като разпространи кадри от охранителна камера на БНР. На 22 февруари 2017 г. полицията арестува 19-годишния тогава Матев - студент по право в Югозападния университет в Благоевград. Негови съученици вече са го подозирали, защото в деня на убийството закъснява за училище, преоблича се, а после си вади извинителна бележка. След това променя външния си вид.

Неговият брат Марсел пък признава, че в деня на убийството Йоан му е казал, че е извършил "глупост" и насочва разследващите към шахта с капак, в която намират нож, чието острие според експертите съвпада с нараняването на жертвата. По него не е открит биологичен материал от Йоан, но това се обяснява с дългия престой в шахтата.

На първа инстанция Матев беше оправдан, защото магистратите приемат, че показанията на брат му са недопустими, въпреки че има редица косвени доказателства, като например, че чрез мобилен оператор е установено, че е бил в района на убийството в часа на извършването му.

Втората инстанция обаче постанови осъдителна присъда. Мотивите им не бяха публикувани, преди да излезе окончателното решение на ВКС. Очаква се това да се случи в близко време.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG