Връзки за достъпност

Извънредни новини

Порой предизвика бедствие в Берковица. Денков иска от областните управители спешни мерки срещу наводнения


Разрушена улица след силен порой в Берковица.

Премиерът Николай Денков ще изиска от областните управители, които са в оставка, да вземат спешни мерки за превенция срещу евентуални наводнения.

Думите му идват, след като в понеделник имаше силни поройни дъждове в страната, които предизвикаха наводнения, като най-тежка е ситуацията в областите Монтана и София. Големи щети има в град Берковица, където е обявено бедствено положение.

Искането на Денков идва ден след като всички областни управители в страната съобщиха, че подават оставките си поради политически мотиви като "пълно разминаване в политическите разбирания, идеологията и морала с новия премиер Николай Денков". Кабинетът определи това като „безпрецедентна акция“ и каза, че няма да приеме оставките им веднага.

Министерския съвет призовава областните управители да проверят още във вторник рисковите места, на които могат да се появят свлачища или да се стигне до преливане на вода. Според правителството е необходима бърза организация по региони за почистване на деретата и оформянето на диги на местата с най-голям риск.

Щетите от поройния дъжд, който падна в Берковица в понеделник вечерта, са много по-големи в сравнение с тези на 1-ви и 4 юни, съобщиха за БТА от общината. Има няколко напълно разбити улици, на много места настилката е отнесена от водата, която е достигала височина до 1,5 метра. Водата е влачила паркирани по улиците автомобили.

В момента в засегнатите от стихията места работи цялата налична техника на община Берковица, а също и на пожарната, и на Областното пътно управление на Монтана, съобщи за БТА кметът на Берковица Димитранка Каменова.

Във вторник военният министър Тодор Тагарев каза, че около 100 военнослужещи, както и техника от състава на 10-и механизиран батальон - Враца ще бъдат изпратени, за да помогнат при преодоляване на последиците от наводнението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG