Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Акцията е безпрецедентна". Всички областни управители подадоха оставки, кабинетът отказва да ги приеме веднага


След като пое премиерския пост, Николай Денков (вляво) съобщи, че предшественикът му Гълъб Донев е освободил всички зам.-министри
След като пое премиерския пост, Николай Денков (вляво) съобщи, че предшественикът му Гълъб Донев е освободил всички зам.-министри

Всички областни управители и част от заместник-областните управители са подали заявления за напускане. Те бяха назначени от служебния кабинет на Гълъб Донев на президента Румен Радев.

Масовите оставки предизвикаха ново напрежение с редовното правителство на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

Повечето от областните управители настояват да бъдат освободени още на заседанието на Министерския съвет (МС) тази седмици. Те посочват мотиви, с които директно атакуват правителството - като например "пълно разминаване в политическите разбирания, идеологията и морала с новия премиер Николай Денков".

Веднага след встъпването на новото правителство миналата седмица Областният управител на Сливен Минчо Афузов излезе в отпуск и съобщи, че ще напусне поста, а в понеделник последваха масови оставки. В края на деня вече всички бяха подали заявления.

Последва позиция на правителството, в която се казва, че "акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт". От кабинета отбелязват, че постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно.

МС "ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник-областни управители са длъжни да изпълняват функциите си", допълват новите управляващи.

От кабинета отбелязват, че областните управители "имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес" - ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и други.

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков написа във Фейсбук какво е написал в оставката си до Денков:

"За повече от 20 години обществена и политическа дейност знам, че политика се прави с чиста идеология, морал, кауза и екип. Не считам, че политическите ми разбирания, както и моралът ми, имат нещо общо с Вашите и тези на политическите партии, които представлявате!".

Областният управител на Ямбол Георги Чалъков пък декларира:

"Нищо хубаво не ни чака с управляващи, заченали управление на основата на лъжата. Лъжата с която излъгаха своите избиратели, изтъквайки неясни мотиви, обслужващи чужди интереси, нямащи нищо общо с добруването на България“.

Още при встъпването си в длъжност миналата седмица Николай Денков съобщи, че в последния ден от мандата си предшественикът му Гълъб Донев е освободил всички зам.-министри. Според премиера така той е осуетил възможността на новия кабинет да получи необходимата му информация, за да навлезе бързо в работата. Наложи се Денков спешно да назначи зам.-министри.

Преди това, докато президентът връчваше мандата за съставяне на правителство директно каза, че Денков не трябва да го изпълнява, защото предложеният кабинет "е дискредитиран" заради публикуваните записи от Национален съвет на "Продължаваме промяната", в които се говори за чистка в службите и администрацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG