Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кадри от МВР, Харвард и офицери. Кои са новите заместник-министри в кабинета на Денков


Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков

Премиерът Николай Денков назначи първите заместник-министри в новото правителство. Това стана ясно от няколко съобщения на правителствената пресслужба в първите дни след встъпването в длъжност на кабинета. Сред новите зам.-министри има такива, заемали същите длъжности при правителството на Кирил Петков, както един кадър от правителствата на Бойко Борисов.

Новите назначения идват, след като в последния си ден на поста служебният премиер Гълъб Донев уволни заместник-министрите от кабинета си. При приемането на властта Денков изрази недоумението си от решението и каза, че то „очевидно не помага да имаме приемственост както по приоритети, така и по отношение на ежедневните дейности“.

Кадри от кабинета „Петков“

В четвъртък Денков назначи за заместник-министър на образованието и науката Мариета Георгиева, която заемаше същия пост при управлението на кабинета „Петков“ през 2022 г.

Мариета Георгиева
Мариета Георгиева

В официалната ѝ биография се посочва, че повече от 20 години е директорка на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин. От 2012 до 2015 г. е работила като национален експерт по Европейската препоръка за трансфер на кредити в професионалното образование и обучение (ECVET) към Центъра за развитие на човешките ресурси. По образование е машинен инженер с диплома от Техническия университет в София, завършила е също математика и информатика в СУ „Св. Климент Охридски“ и магистратура по образователен мениджмънт от ЮЗУ „Неофит Рилски“.

За зам.-министър на вътрешните работи в сряда беше назначен Стоян Темелакиев, който заемаше същия пост в правителството на Кирил Петков през 2022 г.

Стоян Темелакиев
Стоян Темелакиев

Според биографичната му справка кариерата на Темелакиев е преминала изцяло в системата на МВР. От 2007 г. до 2013 г. е работил в структурата на ГДБОП, а от 2013 до 2015 г. е бил началник отдел в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). В периода от 2015 до 2020 г. е заемал длъжността заместник-директор на ГДБОП, а от 2020 г. е бил заместник главен секретар на МВР. Завършил е право в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Полковник о.з. Станимир Георгиев е назначен за заместник-министър на отбраната. Той също е заемал същата длъжност в правителството на Кирил Петков.

Георгиев е дългогодишен служител на Министерството на отбраната, се посочва в биографията му. Работил е в Регионалното командване на НАТО за Северна Европа – AFNORH, Брунсум, Нидерландия. Бил е съветник в постоянната делегация на България в НАТО. В Главната квартира на НАТО в Брюксел е служил като щабен офицер по развитие на отбранителните. Георгиев е завършил ВВВУ „Георги Бенковски“ и има магистърска степен по военно дело във Военна академия „Г. С. Раковски“. Карал е курсове в САЩ, Франция, Германия и в Колежа по отбрана на НАТО в Рим.

В четвъртък Денков назначи за зам.-министър на финансите Георги Клисурски. Той досега не е заемал тази длъжност, но има опит в държавна структура - от август 2022 г. до март 2023 г. е председател на Съвета на директорите на „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД - държавното дружество за спешна помощ по въздух с хеликоптер.

По времето на кабинета на Кирил Петков Клисурски е бил съветник на вицепремиера по европейските фондове и министър на финансите Асен Василев, на когото сега ще бъде заместник.

Георги Клисурски (в средата)
Георги Клисурски (в средата)

Клисурски има опит като консултант в сферата на сливането и придобиването на компании. Работил е като мениджър в глобалната финансова платформа за онлайн плащания PayPal. Завършил е „Публична администрация“ в Харвардския университет в САЩ има и магистърска степен „Бизнес администрация“ от бизнес училището Уортън в Университета на Пенсилвания.

Кадър от кабинета „Борисов“

За зам.-министър на отбраната е назначен и Атанас Запрянов. Той е заемал поста във второто и третото правителство на Бойко Борисов - от юли 2016 г. до януари 2017 г. и от май 2017 г. до април 2021 г.

Запрянов е заемал командни и щабни длъжности в Свързочни войски на Българската армия. Бил е началник на Военна академия „Г. С. Раковски”, заместник-началник на Генералния щаб на българската армия по ресурсите и представител на началника на Генералния щаб на българската армия във военните комитети на НАТО и ЕС.

Предстои премиерът Николай Денков да назначи и други зам.-министри, с които да попълни политическите кабинети на новите министри. Това беше поставено от министър-председателя като приоритетна задача пред кабинета.

Новият кабинет вече назначи ръководства на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“. Новите ръководители или са заемали същите длъжности при правителството на Кирил Петков, или са заемали други публични длъжности по време на управлението му.

Новото правителство избрано във вторник в парламента с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и двама депутати от ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG