Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът върна Румен Спецов като шеф на НАП


Румен Спецов
Румен Спецов

Румен Спецов се връща на поста изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП). Това реши кабинетът на премиера Николай Денков на първото си заседание в сряда. Заемащият сега длъжността Борис Михайлов е освободен "поради влошаване на събираемостта на приходите от ДДС", съобщи правителствената информационна служба.

Спецов беше назначен на поста от служебния кабинет на Стефан Янев през май 2021 г. по предложение на тогавашния финансов министър Асен Василев. Той остана начело на НАП по време на кабинета на Кирил Петков и беше освободен през август 2022 г., когато президентът Румен Радев назначи служебния кабинет с премиер Гълъб Донев.

Тогава Спецов каза, че служебната министърка на финансите Росица Велкова-Желева му е съобщила, че причините за уволнението са политически.

Малко преди Спецов да бъде уволнен от НАП миналата година, Софийската градска прокуратура започна разследване заради продажбата на неговата фирма "Гранкес Трейдър". Става въпрос за дружество на Спецов, което е имало над 1 млн. лева задължения към държавата и което той е продал на малоимотно лице.

Освободеният в сряда Борис Михайлов беше шеф на фонд "Земеделие" от 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. Около назначаването му тогава се заформи скандал, тъй като през 2004 г. Михайлов беше арестуван за данъчни измами. Впоследствие той беше оневинен и осъди прокуратурата.

Според прессъобщението на правителството от сряда Румен Спецов е експерт с дългогодишен опит в НАП и в областта на данъчната политика и законодателство, както и защитата на националната сигурност.

Той е завършил Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност „Защита на националната сигурност“.

В периода 2001 – 2015 г. е заемал различни експертни и ръководни длъжности в НАП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG