Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков назначи още девет заместник-министри


Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков

Нови девет заместник-министри са назначени, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС) в петък.

По-рано премиерът Николай Денков назначи първите петима заместник-министри. Това се наложи, след като в последния си ден на поста служебният премиер Гълъб Донев уволни заместник-министрите от кабинета си. При приемането на властта Денков изрази недоумението си от решението и каза, че то „очевидно не помага да имаме приемственост както по приоритети, така и по отношение на ежедневните дейности“.

Сред последните назначения е Ирена Георгиева, която поема поста зам.-министър на туризма за трети път. Тя е била на тази длъжност от февруари 2015 г. до май 2021 г. при управлението на ГЕРБ и от септември 2021 г. до юни 2023 г., когато управляваха служебните правителства на Стефан Янев, а след това и редовният кабинет на Кирил Петков.

Ирена Георгиева
Ирена Георгиева

Професионалният опит на Георгиева е изцяло свързан с туризма,тя има над 25-годишен управленски опит като ръководител на туристически агенции. От 2006 г. е член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), а от 2009 г. до 2013 г. е председател на асоциацията. Георгиева е била и член на Борда на директорите на ЕСТАА (The European Travel Agents’ and Tour Operators’ Associations), като е заемала позициите директор и заместник-директор в организацията, а от 2010 до 2012 г. е била и неин президент.

За заместник-министър на околната среда и водите е назначен Петър Димитров. Той заема този пост за трети път, като преди това е бил на длъжността от май 2021 г. до февруари 2022 г. и от август 2022 г. до юни 2023 г. В рамките на професионалната си кариера е заемал различни длъжности в Басейнова Дирекция „Дунавски район“ с център град Плевен, бил е включително неин директор. Петър Димитров е магистър по хидромелиоративно строителство.

Петър Димитров
Петър Димитров

Ирина Щонова е назначена за заместник-министър на икономиката и индустрията. Тя притежава бакалавърска степен по икономика от Университета „Сейнт Олаф“, Нордфийлд, САЩ, магистър по бизнес администрация от „Станфорд“ и докторска степен по икономика от СУ „Св. Климент Охридски“. От 2015 г. до 2021 г. е вицепрезидент „Маркетинг и стратегии“ на американския телеком AT&T, където отговаря за разрастване на каналите за продажба, въвеждане и ценообразуване на нови продукти, финансово планиране и капиталови разходи. Две години преди това заема позицията директор „Обслужване на клиенти“ на американската спътникова телевизия DirecTV (Лос Анджелис). Притежава опит в областта на финансовия надзор и бизнес развитието. За втори път заема длъжността заместник-министър на икономиката и индустрията.

Ирина Щонева
Ирина Щонева

Ивайло Стайков е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, като поема поста за втори път. Той е магистър инженер по специалността „Строителство на сгради и съоръжения”, придобита в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София. Завършва следдипломна специализация „Мениджмънт на строителството и инвестиционните проекти” - отново в УАСГ. Притежава опит в организацията и управлението на строително-инвестиционни проекти в България и чужбина.

За заместник-министър на здравеопазването е назначен проф. Илко Гетов. Той е завършил Медицински университет - София, където придобива магистър по фармация. Притежава образователна и научна степен „доктор“, специализация по „Клинична фармация“ и магистратура по „Здравен мениджмънт“ към Медицинския университет - София, както и специализация по „Болнична фармация“ към МУ - Варна. От юни 2013 г. до февруари 2020 г. е председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. В периода юни 2022 г. – октомври 2022 г. е председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

За зам.-министър на културата е назначен арх. Чавдар Георгиев. Той завършва УАСГ през 2004 г. Специализира архитектура в Технологичния институт в Атина. Притежава богат професионален опит в сферата на инвестиционното проектиране, включително по реализацията на редица проекти на жилищни, обществени и промишлени сгради и проекти в областта на консервация, реставрация и експониране на обекти, паметници на културата.

За заместник-министър на културата е назначен и Виктор Стоянов. Той заема длъжността за втори път, като на този пост е бил и през 2014 г. В периода от 2014 г. до 2016 г. е директор на Софийската филхармония. След това от 2018 г. до 2023 г. е член на Надзорния съвет на организацията за колективно управление на авторски права „Мюзикаутор“. Като концертиращ пианист печели редица престижни международни награди.

По-рано в петък бяха назначени и нови зам.-министри на земеделието и храните и на труда и социалната политика.

Таня Георгиева /Дъбнишка/ пое поста в Министерството на земеделието и храните. До момента тя заема длъжността изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). От 2018 г. до 2022 г. е ключов експерт в звеното за управление на Националната селска мрежа към Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020. През 2021 г. е номинирана за представител на България в Европейския икономически и социален комитет в секция „Земеделие, развитие на селските райони, околна среда“. Била е гост-лектор в магистърската степен към катедра „Аграрна икономика“ на Икономическия университет във Варна. По образование е еколог.

За заместник-министър на труда и социалната политика е назначена Гинка Машова-Станчева. Близо пет години работи в Министерството на труда и социалната политика, като последно ръководи дирекция „Политика за хората с увреждания, равни възможности и социални помощи“. Преди това е част от екипа на Държавната агенция за закрила на детето. В периода от 2003 г. до 2006 г. е старши експерт в Агенцията за социално подпомагане. Финансист е по образование.

Новият кабинет вече назначи ръководства на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“. Новите ръководители или са заемали същите длъжности при правителството на Кирил Петков, или са заемали други публични длъжности по време на управлението му.

Новото правителство избрано във вторник в парламента с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и двама депутати от ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG