Връзки за достъпност

Извънредни новини

Солеността на Черно море край Одеса е намаляла рязко след разрушаването на "Нова Каховка"


Покривът на къща се вижда в река Днепър, която е наводнена след скъсването на стената на язовир "Нова Каховка" в Херсон
Покривът на къща се вижда в река Днепър, която е наводнена след скъсването на стената на язовир "Нова Каховка" в Херсон

Солеността на Черно море край Одеса рязко е намаляла след разрушаването на язовирнaта стена на "Нова Каховка", а съдържанието на желязо се е увеличило. Това съобщава независимото руско издание за околната среда "Кедр", като се позовава на украинския щаб за ликвидиране на последствията от бедствието.

Стената на "Нова Каховка" в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна беше разрушена на 6 юни. Все още няма достоверни данни за причините за разрушаването, като Русия и Украйна се обвиняват взаимно.

Според резултатите от тестовете край град Одеса солеността на морето е намаляла почти три пъти. Според еколога Евгений Симонов това се дължи на факта, че огромно количество сладка вода се е изляла в морето.

"Годишният дебит на Днепър е около 55 кубични километра, а сега се е увеличил с 10 на седмица", каза той.

Резултатите от разлива са десетки наводнени населени места, загинали хора и животни. Разливът предизвика екокатастрофа по поречието на Днепър, а част от замърсените води вече са в Черно море, където се влива реката.

По-рано еколози предупредиха, че обезсоляването на Черно море може да предизвика цъфтежа на синьо-зелените водорасли, които потискат естествената флора на водоема. Също така токсични вещества от канализацията и сметищата попадат в морето.

Експертите регистрираха деветкратен излишък на желязо във водата. Боклук, растения и мръсотия се носят край брега на Одеса, във водата са намерени мъртви животни.

До момента замърсяването се разпространява близо до украинския бряг. Засега няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие. Министерство на околната среда и Институтът по океанология в България следят движението на замърсените води, които вече са в Черно море.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG