Връзки за достъпност

Извънредни новини

Точна и в живота, и в спорта. Най-добрата тенисистка на 20 век Щефи Граф


Щефи Граф
Щефи Граф

Най-добрата тенисистка на 20 век. На върха е рекордните за тениса 377 седмици. Единственият тенисист, който печели Златен шлем. В сряда Щефи Граф навършва 54 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Щефи Граф е бивша германска тенисистка, която се състезава активно през 80-те и 90-те години, като за първи път става номер едно в световната ранглиста през 1987 г.

Общо в кариерата си тя е на върха в продължение на рекордните 377 седмици – по-дълго от всеки друг тенисист в историята. Тя печели 107 титли, като се нарежда на трето място в списъка за всички времена.

Щефи Граф е и единственият човек, спечелил в тениса Златен шлем (Голям шлем и Олимпиада) в една и съща година (1988 г.) и е обявена за най-добрата тенисистка на 20 век. Тя печели всеки от четирите турнира за Големия шлем с общо 22 титли и е единственият играч, който е успял да направи това.

"Щефи е определено най-добрата тенисистка на всички времена", казва за нея американската тенисистка Били Джийн Кинг през 1999 г., когато Граф се оттегля от тениса.

Щефи Граф е родена на 14 юни 1969 г. в Манхайм, Германия. Амбициозният ѝ баща, тенис треньорът Пeтер Граф, я води на корта още на 4-годишна възраст, а на 5 тя печели първия си турнир. Граф играе в първия си професионален турнир през 1982 г., а на следващата година, когато е на 13, е класирана в Световната ранглиста под номер 124. Тя не печели титли през следващите три години, но постепенно се изкачва в класирането до номер 6.

Графикът на непълнолетната Щефи е строго контролиран от баща ѝ, който ограничава играта ѝ, така че да не се изтощава. Пeтeр Граф оказва строг контрол и върху личния ѝ живот, като често отклонява покани за социални мероприятия по време на турне.

Андре Агаси и Щефи Граф на мач по тенис между Роджър Федерер и Михаил Южни през 2012 г.
Андре Агаси и Щефи Граф на мач по тенис между Роджър Федерер и Михаил Южни през 2012 г.

През 2001 г. тя се омъжва за известния американски тенисист Андре Агаси, с когото имат две деца - син Джейдън Гил и дъщеря Джаз Ел. И двамата не следват тенис пътя на известните си родители, но се занимават със спорт - синът им е тренира бейзбол, а дъщеря им се интересува от хип-хоп и каране на ролери.

И тъй като и двамата са били жертви на жестоките амбиции на своите родители мениджъри, Граф и Агаси неведнъж са казвали в интервюта, че имат много либерален подход към родителството. Те не са се налагали на децата си да бъдат спортисти, а са ги оставяли сами да изберат с какво искат да се занимават.

За себе си Щефи Граф казва, че има много силен усет за времето.

"Аз не съм човек, който се губи във времето, а който винаги знае колко е часът и колко време още остава. Това може би идва от спорта. Харесва ми да съм точна. Винаги се шегуваме, когато някой пита "Кога ще си там?", не казвам "след 20 или 25 минути", а "точно след 17 минути". Което е много смешно... мъжът ми е същият", казва тя.

Щефи Граф е основател на организацията с нестопанска цел "Деца за утре", която подпомага пострадали или травмирани деца по целия свят.

XS
SM
MD
LG