Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки мигранти загинаха, след като лодка потъна край бреговете на Гърция


Оцелелите пристигат с яхта след спасителна операция на пристанището в град Каламата.
Оцелелите пристигат с яхта след спасителна операция на пристанището в град Каламата.

Най-малко 59 мигранти са се удавили рано в сряда, а други се смятат за изчезнали, след като плавателният съд, в който са били, се e преобърнал и потънал край Гърция, съобщи бреговата охрана на страната.

До обяд са спасени 104 души, но все още не е ясно колко са били на борда. Корабокрушението е най-смъртоносното край Гърция през тази година, съобщава Ройтерс.

Бреговата охрана уточни, че голямата рибарска лодка, която е била на път за Италия, е била забелязана в международни води късно във вторник от самолет на граничната агенция на Европейския съюз Фронтекс и два близки кораба - на около 80 км югозападно от град Пилос в Южна Гърция.

Според информацията хората на борда са отказали помощта, предложена от гръцките власти тогава. Няколко часа по-късно лодката се е преобърнала и потънала, което е предизвикало операция по издирване и спасяване.

Държавната радио и телевизионна компания ERT съобщи, че лодката е отплавала от либийския град Тобрук, който се намира южно от гръцкия остров Крит. Повечето от хората на борда са били млади мъже. Гръцките власти не потвърдиха веднага тяхната националност, както и откъде е отплавал корабът, но казаха, че оцелелите са откарани в град Каламата.

Гърция е един от основните пътища към ЕС за бежанци и мигранти от Близкия изток, Азия и Африка. Повечето от тях преминават към гръцките острови от близката Турция, но все по-голям брой лодки предприемат и по-дългото и опасно пътуване от Турция до Италия през Гърция.

По данни на ООН около 72 000 бежанци и мигранти са пристигнали досега през тази година в държавите на предната линия на Европа - Италия, Испания, Гърция, Малта и Кипър, като по-голямата част от тях - в Италия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG