Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поне 58 мигранти загинаха, след като дървена лодка се разби край бреговете на Италия


Спасител на италианския бряг гледа останките от дървената лодка
Спасител на италианския бряг гледа останките от дървената лодка

Поне 58 мигранти загинаха, след като дървена лодка се разби в скалист бряг в Южна Италия, съобщиха световните медии. Сред жертвите има и бебе. Инцидентът е станал в неделя в близо до Кротоне, област Калабрия.

Около 80 души са спасени, съобщи италианската брегова охрана, цитирана от Би Би Си. Част от хората са достигнали до брега сами след корабокрушението. Местните медии съобщават за поне 58 или 59 намерени тела. Предполага се, че на лодката е имало около 150 души.

Останки от дървената лодка край италианския бряг
Останки от дървената лодка край италианския бряг

Според италиански медии хората на борда на лодката са били от Иран, Ирак, Сирия, Афгаистан и Сомалия. Според Ройтерс италианските власти допускат, че лодката е тръгнала преди три или четири дни от Турция.

Италианските власти започнаха мащабна спасителна операция и издирват оцелели и жертви на сушата и в морето.

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони каза, че мигрантите са били в 20-метрова лодка при “неблагоприятни метеорологични условия”. В изявление, разпространено от нейната канцелария, тя изрази “дълбоката си скръб за многото човешки животи”, отнети от “трафикантите на хора”.

“Нехуманно е да се разменя животът на мъже, жени и деца срещу “цената” на билет, платен от тях с фалшивата перспектива за безопасно пътуване”, добави Мелони, която е определяна като крайнодясна и управлява с коалиционни партньори, които определят борбата с миграцията като свой приоритет.

Тя каза, че ще настоява пред други лидери от ЕС да помогнат на Италия в борбата с незаконната миграция.

Инцидентът от неделя идва няколко дни след като италианският Сенат одобри спорни законови промени, които биха затруднили спасителните операции на мигранти в морето.

Големи групи хора, бягащи от бедността и конфликтите в Африка, прекосяват Средиземно море с лодки и се опитват да влязат на територията на Италия през последните години. Според различни оценки от 2014 г. досега над 20 000 души са загинали или изчезнали при опит да прекосят Средиземно море по този начин.

Антонио Черазо, кметът на град Кутро, разположен близо до мястото на корабокрушението, каза, че не за първи път пристигат мигранти в района, но досега такава мащабна трагедия не е имало.

Папа Франциск каза, че се моли за загиналите и пострадалите при инцидента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG