Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спорни промени. Италия ограничава спасителните операции на мигранти в морето


Корабите на неправителствените организации трябва веднага да се отправят към пристанище, без да могат да качват повече бежанци
Корабите на неправителствените организации трябва веднага да се отправят към пристанище, без да могат да качват повече бежанци

Сенатът на Италия одобри в четвъртък спорен нормативен акт за спасителните операции по море, след който ще бъде по-трудно да се спасяват мигрантите в Средиземно море. Това предаде агенция АНСА, цитирана от БТА.

Тектът се отнася до корабите на неправителствени организации, които помагат на бежанци. Според него техните спасителни кораби трябва веднага да се насочат към пристанище, определено от италианските власти. Това означава, че след първите спасени, качени на борда, корабите няма да могат да предприемат други операции, за да качат повече хора. Досега това беше възможно.

Корабите, управлявани от неправителствени организации, често прекарваха по няколко дни в централната част на Средиземно море и редовно извършваха множество спасителни операции, преди да се отправят на север към Италия.

Според документа, приет от Сената, нарушителите на новите правила могат да бъдат наказвани с глоби до 50 000 евро.

В средата на февруари 65 членове на германския Бундестаг призоваха италианския парламент да не взема това решение, защото нарушава правилата на международното морско право, международните норми в областта на човешките права и европейското законодателство.

"За" нормативния акт, внесен от правителството, гласуваха 84 сенатори, а "против" - 61 сенатори. Долната камара на парламента одобри текста още миналата седмица.

Неправителствени организации съобщиха, че оттук нататък властите им разрешават да акостират на места, които са отдалечени от Централното Средиземноморие - например в Равена, вместо на близкия до бедстващите остров Сицилия.

При нарушение на нормативния акт капитанът на кораба ще получава глоба от между 10 000 и 50 000 евро, а при второ нарушение плавателният съд може да бъде конфискуван.

Новите правила са част от усилията на министър-председателката Джорджа Мелони да се справи със спасителните кораби, които според нейното правителство насърчават хората да предприемат опасното пътуване през Средиземно море от Северна Африка, пише Еuractiv.

Благотворителните организации отричат това, като твърдят, че мигрантите се отправят към морето, независимо дали наблизо има спасителни лодки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG