Връзки за достъпност

Извънредни новини

България очаква финансова помощ в "безпрецедентни размери" от ЕК за охраната по границата


Вътрешният министър Иван Демерджиев на ГКПП Капитан Андреево
Вътрешният министър Иван Демерджиев на ГКПП Капитан Андреево

България очаква от Европейската комисия (ЕК) финансова помощ в "безпрецедентни размери" за охраната по границата. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в понеделник по време на посещение във Варна, като уточни, че тази седмица предстоят разговори с Комисията за това.

През януари канцлерът на Австрия Карл Нехамер каза при посещението си в България, че Виена ще лобира пред ЕС София да получи помощ от 2 млрд. евро, за да подсили охраната на границата с Турция. По-рано през декември Австрия и Нидерландия отхвърлиха присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

В понеделник Демерджиев каза, че се прави необходимото всеки, който е проникнал от Турция, да бъде заловен на територията на България, за да не се допуска така наречената вторична миграция. Това е едно от условията за приемането на България в Шенген.

"Няма държава в ЕС, която е външна граница, на чиято територия да не проникнат мигранти. В момента ние се справяме най-добре с този проблем, при положение че мигрантският натиск е несравним с този от предходните години", добави той.

Демерджиев настоя борбата с нелегалната миграция да се превърне в национален приоритет и наказанията за каналджийство да бъдат завишени. "Не може да се сключват споразумения с по 5 месеца лишаване от свобода за човек, който сме залавяли два пъти за каналджийство", каза министърът.

Той добави, че може да се очакват полицейски акции по линия на каналджийството, както и свързани с изборите.

Австрия продължава да отстоява позицията си против влизането на България в Шенген. Преди дни Нехамер каза пред австрийски журналисти, че ветото ще остане дотогава, докато системата е "нефункционална".

На фона на това в петък край софийското село Локорско бяха ​открити 18 мъртви мигранти, задушили се в камион. Те са били събрани в твърде тясно пространство заедно с още 34-ма оцелели.

Разследването до този момент установи, че става дума за организирана престъпна група, която извършва трафик на бежанци. До този момент са задържани 7 души, единият от тях в Гърция.

В неделя беше съобщено за още един микробус с 43-ма мигранти, задържан край Ихтиман.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG