Връзки за достъпност

Извънредни новини

България очаква финансова помощ в "безпрецедентни размери" от ЕК за охраната по границата


Вътрешният министър Иван Демерджиев на ГКПП Капитан Андреево

България очаква от Европейската комисия (ЕК) финансова помощ в "безпрецедентни размери" за охраната по границата. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в понеделник по време на посещение във Варна, като уточни, че тази седмица предстоят разговори с Комисията за това.

През януари канцлерът на Австрия Карл Нехамер каза при посещението си в България, че Виена ще лобира пред ЕС София да получи помощ от 2 млрд. евро, за да подсили охраната на границата с Турция. По-рано през декември Австрия и Нидерландия отхвърлиха присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

В понеделник Демерджиев каза, че се прави необходимото всеки, който е проникнал от Турция, да бъде заловен на територията на България, за да не се допуска така наречената вторична миграция. Това е едно от условията за приемането на България в Шенген.

"Няма държава в ЕС, която е външна граница, на чиято територия да не проникнат мигранти. В момента ние се справяме най-добре с този проблем, при положение че мигрантският натиск е несравним с този от предходните години", добави той.

Демерджиев настоя борбата с нелегалната миграция да се превърне в национален приоритет и наказанията за каналджийство да бъдат завишени. "Не може да се сключват споразумения с по 5 месеца лишаване от свобода за човек, който сме залавяли два пъти за каналджийство", каза министърът.

Той добави, че може да се очакват полицейски акции по линия на каналджийството, както и свързани с изборите.

Австрия продължава да отстоява позицията си против влизането на България в Шенген. Преди дни Нехамер каза пред австрийски журналисти, че ветото ще остане дотогава, докато системата е "нефункционална".

На фона на това в петък край софийското село Локорско бяха ​открити 18 мъртви мигранти, задушили се в камион. Те са били събрани в твърде тясно пространство заедно с още 34-ма оцелели.

Разследването до този момент установи, че става дума за организирана престъпна група, която извършва трафик на бежанци. До този момент са задържани 7 души, единият от тях в Гърция.

В неделя беше съобщено за още един микробус с 43-ма мигранти, задържан край Ихтиман.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
XS
SM
MD
LG