Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австрия ще се застъпи България да получи еврофинансиране от 2 млрд. евро за укрепване на границата


Българският президент Румен Радев и австрийският канцлер кацнаха на границата край Елхово с военен самолет.
Българският президент Румен Радев и австрийският канцлер кацнаха на границата край Елхово с военен самолет.

Австрия ще се застъпи пред Брюксел за това Европейската комисия (ЕК) да подпомогне България с 2 млрд. евро, с които София да засили контрола по границата с Турция. Това каза австрийският канцлер Карл Нехамер по време на официално посещение в България.

Ден преди посещението си той потвърди позицията си в подкрепа на ветото върху присъединяването към Шенгенското пространство, което Австрия и Нидерландия наложиха на България на 8 декември.

В понеделник Нехамер и българският президент Румен Радев посетиха с военен хеликоптер "Кугър" границата на България с Турция край Елхово.

"Защитата на българо-турската граница е защита и на границата на Австрия", каза Нехамер като имаше предвид парите, които Европейската комисия може да отпусне на България.

"Тези средства ще бъдат използвани за закупуване на допълнителна, по-усъвършенствана техника за наблюдение и контрол на границата, за дронове, за високопроходими превозни средства, за техника за нощно виждане, за инфраструктура", добави той.

По отношение на позицията си срещу влизането на България в Шенген Нехамер повтори твърденията си, че има проблеми по вътрешни граници между шенгенски държави, които трябва да бъдат разрешени, преди да бъдат допуснати България и Румъния.

"Докато шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, както правят това и много други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство", каза той. Радев отхвърли този аргумент, като каза, че България охранява границата си "по-добре, отколкото редица шенгенски държави".

Радев и Нехамер се срещат за втори път тази година, след като българският президент посети Австрия в новогодишната нощ.

През декември Съветът на Европейския съюз (ЕС) по правосъдие и вътрешни работи отхвърли присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство и допусна Хърватия. Малко след това президентът на Австрия Александър ван дер Белен каза, че съжалява за решението на правителството си да блокира присъединяването на Румъния и България.

България и Румъния чакат за членство от 11 години, като ЕК вече няколко пъти каза, че изпълняват критериите и са готови да се присъединят към пространството. Европейският парламент призова страните да бъдат приети в зоната без повече забавяне.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от безвизовото пространство, докато държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

В Шенгенско пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG