Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията задържа нов бус с 43 мигранти край Ихтиман


Полицаи край Локорско, близо до София, на мястото, където преди дни беше намерен изоставен камион с телата на 18 мигранти, 17 февруари 2023 г. Снимката е илюстративна.
Полицаи край Локорско, близо до София, на мястото, където преди дни беше намерен изоставен камион с телата на 18 мигранти, 17 февруари 2023 г. Снимката е илюстративна.

Полицията задържа микробус с 43 мигранти край Ихтиман, съобщи БТА в недяля. По-късно в понеделник сутринта окръжният прокурор на София Наталия Николова каза пред бТВ, че десет от мигрантите са били деца.

Новината идва, след като в петък край софийското село Локорско бяха открити 18 мигранти, задушени в изоставен камион. Други 34-ма души бяха намерени в тежко състояние.

По думите на Николова заловеният в неделя микробус е заредил гориво, но шофьорът не е платил. Настигнала го е патрулна кола и полицаите са установили, че в микробуса има мигранти. Две от децата са на възраст 8 и 12 години и са пътували с баща си, като други седем непълнолетни са пътували сами.

Всички мигранти са в добро здраве, въпреки че са се возили в малко пространство.

След случилото се в петък бяха задържани 7 души. В понеделник предстои Софийската градска прокуратура да поиска постоянния арест на петима от тях. Те са обвинени за съпричастие към смъртта на осемнадесетте мигранти.

В неделя в Гърция беше задържан още един човек като съпричастен към престъплението. Гръцките власти ще преценят как той да бъде екстрадиран за България, каза за БТА зам.-градският прокурор на София Христо Кръстев.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов зъобщи в петък, че мигрантите са преминали границата с помощта на стълба, прекарали са няколко дни в гората край град Ямбол и след това са натоварени на камиона.

Всички пътници в камиона са били мъже на възраст между 13 и 35 години, като повечето са от Афганистан. Нито един от тях няма документи, така че цялата информация, която имат за тях властите идва от собствените признания на 34-мата оцелели.

Те са искали да бъдат превозени към Сърбия, откъдето да продължат към Западна Европа. Разследването на българските служби е установило, че мигрантите са плащали между 5000 и 7000 евро за превоза. Ръководителят на групата е взимал между 500 и 1000 евро на човек, а шофьорите по 100 евро на превозен мигрант.

През 2015 г. при подобен случай в изоставен камион в Австрия бяха открити телата на 71 мигранти. Тогава четирима трафиканти на хора бяха осъдени на доживотен затвор, сред които афганистанец - лидер на групата, и трима българи съучастници.

Те бяха признати за виновни в организиран трафик на хора и непредумишлено убийство. Те са отказали да спрат хладилния камион и да отворят вратите, за да влезе въздух, въпреки молбите на хората, натъпкани вътре.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG