Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не им хареса кой ще снима". МВР възпрепятства репортаж на германската ZDF от границата с Турция


Охраната на българо-турската граница е една от причините Австрия и Нидерландия да наложат вето върху присъединяването на България към Шенгенското пространство в края на миналата година.
Охраната на българо-турската граница е една от причините Австрия и Нидерландия да наложат вето върху присъединяването на България към Шенгенското пространство в края на миналата година.

Германската телевизия ZDF не е получила възможност да заснеме репортаж от граничната зона между България и Турция. Причината е отказ на МВР да даде разрешение репортажът да бъде направен от български екип на медията, част от който е журналистката Мария Черешева, твърди медията.

Именно охраната на българо-турската граница е една от причините Австрия и Нидерландия да наложат вето върху присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Преди няколко седмици съвместни разследвания на Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel, Sky News, ARD, The Times и Свободна Европа разкриха случаи на прострелян млад сириец при опит да прекоси границата, както и място за незаконно задържане на мигранти в двора на българско гранично управление. Черешева участва и в двете международни разследвания.

От МВР отрекоха пред Свободна Европа причината за отказа да е командироването на конкретната журналистка и поискаха писмени въпроси, за да коментират допълнително темата.

Какво разказа ZDF

Германската телевизия публикува в четвъртък статия в сайта си, от която става ясно, че е поискала разрешение за заснемане на репортаж от граничната зона по повод срещата на върха на ЕС в началото на февруари. След като е постигната договорка кога да бъде направен репортажът, ZDF уведомява МВР, че не може да изпрати чуждестранен екип и ще използва български колеги, с които работи.

От германската телевизия твърдят, че проблемът е възникнал, когато са съобщили на МВР името на Мария Черешева, защото "не им хареса кой ще снима".

"Първоначално не изглеждаше, че има проблем, но ситуацията се промени, щом дадох името", пише Брита Хилперт, която ръководи секцията на ZDF във Виена.

Тя допълва, че от МВР са изтъкнали, че Черешева не може да получи разрешение "защото работи и за български медии", а това може да накара други български медии "да ревнуват".

Говорителят на МВР, с когото комуникира германската медия, не приема аргумента, че бъдещият материал е само за ZDF, както и че Черешева ще представлява само тази телевизия в случая.

Може само да се спекулира защо МВР мисли, че български медии не трябва да се допускат до границата

"Може само да се спекулира защо МВР мисли, че български медии не трябва да се допускат до границата, но чуждестранни медии могат... Дадохме да се разбере, че да се влияе на подбора на служители не е приемливо за нас. Кой работи за ZDF се решава от ZDF, а не от институции или представители на правителството", пишат още от изданието.

За първи път на видео. Как сирийски бежанец беше прострелян на българската граница
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:12 0:00

Реакцията на МВР

Свободна Европа потърси по телефона МВР за коментар. Говорителка на министерството отрече именно командироването на Черешева да е било причината за провалянето на репортажа на ZDF, но поиска писмени въпроси, за да коментира допълнително темата.

По думите ѝ "Мария Черешева има достъп до границата, както всички български журналисти".

Свободна Европа изпрати допълнителни писмени въпроси до вътрешното министерство, но до редакционното приключване на текста не бяха получени отговори.

"И други български екипи чакат"

Самата Мария Черешева уточни пред Свободна Европа, че първоначално кореспонденцията между МВР и ZDF е водена от телевизията. В продължение на няколко дни от министерството не е бил изпратен отговор, докато накрая на 1 февруари то е дало съгласие репортажът да бъде заснет на 3 февруари вечерта.

Заради краткия срок, от германската телевизия са решили да ползват български екип и са посочили името на Черешева, която от години работи със ZDF.

"Казах - добре, аз ще поема оттук-нататък. Звъннах [в МВР], чухме се, разбрахме се в петък в 18.00 часа да бъдем на ГКПП "Капитан Андреево" заедно с оператор, както и че сме екип на ZDF. Имахме уговорка да се чуем допълнително в четвъртък, за да потвърдим часа", разказа журналистката.

По думите ѝ в четвъртък от вътрешното министерство изненадващо са ѝ съобщили, че щом екипът е български, ще трябва уговорката да се отложи, защото "и други български екипи чакат".

Предисторията

Международните разследвания за отношението на българските граничари към мигрантите, в които участва Черешева, бяха наречени "манипулация" от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. От МВР отрекоха техни служители да са стреляли по бежанци или да са ги държали в нечовешки условия.

По повод разследванията председателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова постави под съмнение професионалните стандарти на Sky News и лично на Черешева. Шефката на СЕМ намекна, че разследванията са публикувани умишлено преди гласуването в ЕС за присъединяването на България към Шенген.

Впоследствие Българският хелзинкски комитет (БХК), Асоциацията на европейските журналисти (AEЖ) и членовете на СЕМ Пролет Велкова и Симонва Велева поискаха оставката на Момчилова, но тя отказа да я подаде.

България заема 91-во място в класацията на Репортери без граници за свобода на словото. През декември организацията определи България като едно от 20-те най-опасни места за журналисти в Европа и Централна Азия.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG