Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е опасно място за журналисти, сочи доклад на "Репортери без граници"


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

България е сред 20-те най-опасни страна за журналисти в Европа и Централна Азия, сочи доклад на международната организация "Репортери без граници". Докладът обхваща последните 20 години и анализира данните за убити журналисти в целия свят. Той беше публикуван в петък и е базиран на годишните обзори на организацията.

През последните две десетилетия(2003 - 2022 г.) общо 1668 журналисти са били убити по целия свят във връзка с работата им, показват данните. Това значи средно по над 80 убити журналисти всяка година, отбелязват авторите на анализа.

В него се посочва, че най-опасната държава в Европа и Централна Азия за журналисти е Русия, където през последните 20 години са били убити общо 25 журналисти. На второ място е Украйна - 20 журналисти, като 8 от тях са били убити след началото на руската инвазия.

За България е посочено, че е извършено едно убийство, каквито са данните и за Беларус, Киргизстан, Косово, Латвия, Малта, Черна гора, Великобритания, Словакия и Туркменистан. В доклада не се споменава името на българския журналист.

През 2018 г. журналистката Виктория Маринова беше убита в Русе, като извършителят Северин Красимиров призна вината си. Той получи присъда от 30 години затвор при първоначален строг режим. В пледоарията си прокуратурата тогава каза, че Красимиров е извършил криминално престъпление по сексуални подбуди, които нямат връзка с професионалната дейност на жертвата.

Докладът на "Репортери без граници" излиза в момент, когато българският журналист Христо Грозев беше обявен за издирване от Русия, а служебният автомобил на разследващия сайт Bird.bg осъмна със срязани гуми.

През октомври проучване на Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) показа, че журналистите в България са подложени на онлайн тормоз, стрес, заплахи за дела, опит за намеса в редакционното съдържание и автоцензура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG