Връзки за достъпност

Извънредни новини

АЕЖ призова българските власти за реакция заради заплахите срещу журналисти от BIRD


Журналистът Димитър Стоянов
Журналистът Димитър Стоянов

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) призова българските власти за незабавни действия във връзка със заплахите и тормоза срещу журналисти от разследващия сайт BIRD.bg. Позицията идва, след като журналистът Димитър Стоянов съобщи в сряда, че е открил служебния автомобил на медията със срязани гуми.

"Автомобилът е бил паркиран правилно, на обичайното си място, което предизвиква сериозни опасения, че това е предупреждение, свързано с журналистическата работа на екипа на BIRD, известен с неудобните си за властимащите разкрития", посочват от АЕЖ.

Пред Свободна Европа Стоянов коментира, че приема инцидента като предупреждение към екипа на медията.

"Това срязване на гумите e заплаха към целия екип на BIRD, но като разпознаваеми лица – преди всичко към мен и Атанас Чобанов. Защото ние хвърлихме голямата тежест по казуса "Жоси", който стигна до американския конгрес. За мен е малко смущаващо, че точно след като беше огласено това писмо на конгресмена, се случиха тези неща", каза Стоянов.

Преди дни стана ясно, че американският конгресмен Уорън Дейвидсън е поискал САЩ да наложат санкции срещу българския главен прокурор Иван Гешев. В писмото с искането си Дейвидсън обръща внимание на факта, че журналисти от BIRD са били предупредени от американското посолство за опасност за живота им, след като са публикували разследване, свързано с Гешев.

В него те разкриха, че един от собствениците на фирма "Жоси" - Георги Георгиев, е поискал съдействие от бъдещия главен прокурор срещу свой съдружник. В замяна на това Георгиев е прехвърлил дял от фирмата си на бащата на Гешев.

"За МВР няма яснота дали [срязването на гумите] е битов инцидент или нещо различно – аз го приемам като нещо различно, защото винаги такива ситуации се случват около събития като разни писма на конгресмени, осветляване на данни за корупционни сделки", коментира пред Свободна Европа Димитър Стоянов.

Случаят не е първата заплаха срещу него и BIRD. От АЕЖ посочват, че през последните дни Стоянов е подложен на дискредитираща кампания в таблоидни медии, близки до властта. Освен това в момента срещу него и BIRD се водят няколко дела, имащи характеристики на съдебен тормоз, или т.нар. SLAPP (стратегически дела срещу публичното участие), добавят от асоциацията.

Дело срещу Стоянов и неговият колега от BIRD води депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Дело за клевета срещу Стоянов и Атанас Чобанов води и адвокат Менко Менков, който често представлява лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. От АЕЖ посочват, че както Иванов, така и Менков не съдят медията BIRD, а самите автори на статиите.

"Тази практика е една от характеристиките на делата, които не преследват легитимен интерес, а целят ограничаване на публичното участие (SLAPP). При тях вместо страната, която твърди, че е засегната, да потърси отговорност от медията, тя атакува журналистите. Това би могло да има смразяващ ефект, както за въпросните журналисти, които са заплашени от санкции, надвишаващи значително доходите им, така и върху техни колеги, които да прибегнат до автоцензура", се казва в позицията на АЕЖ.

Оттам призоваха Иванов и Менков да оттеглят исковете си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG