Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заплахи, натиск, посегателства. Гърция измести България от дъното на ЕС по свобода на словото.


Кристоф Делоар, генерален секретар на "Репортери без граници"
Кристоф Делоар, генерален секретар на "Репортери без граници"

България отбеляза осезаем напредък в годишната класация за свободата на словото на международната организация “Репортери без граници” (RSF) и вече заема 91-о място, вместо досегашното си 112-о. Изкачването на тези 21 позиции в индекса на RSF означава, че страната за пръв път е сред 100-те държави с най-добри показатели за медиийна свобода от 2013 г. насам.

Досега България традиционно беше последна от страните членки на Европейския съюз по свобода на словото, но в последния индекс е изместена от Гърция, която регистрира срив от 70-та до 108-ма позиция. Основната причина за това е убийството на криминалния репортер Йоргос Карайвас през април 2021 г.

Въпреки изкачването на България в класацията, констатациите за медийната среда в страната остават по-скоро негативни. Авторите на изследването отбелязват, че “политическата принадлежност на членовете на Съвета за електронни медии се отразява негативно на редакционната независимост на обществените медии, докато независимостта на частните медии е застрашена от интересите на техните собственици”. В този контекст RSF припомня, че Радио Свободна Европа отвори отново своето бюро в София през 2019 г.

“Сплашването от политици, както и административният и съдебен натиск срещу издатели и журналисти са обичайна практика. След близо 12 години непрекъснато управление на премиера Бойко Борисов, през което свободата на медиите беше в упадък и определени медии бяха използвани за упражняване на политическо влияние, България премина през серия от предсрочни избори през 2021 г.”, подчертава журналистическата организация.

Оттам посочват, че “корупцията, недостатъчната независимост и ниската ефективност на съдебната система правят държавата често беззъба спрямо нарушенията на свободата на печата”, а независимите меди и журналисти “редовно са жертви на процедури за злоупотреба или SLAPP”.

“Заплахите и физическите посегателства срещу журналисти в България са постоянен проблем, но още по-голям проблем е нежеланието на властите да ги разследват или осъдят. Журналистите, работещи извън столицата, са още по-изложени на подобни заплахи.”

Докладът на RFS за България обръща внимание още на факта, че разпределението на национални и европейски средства към медиите от правителството е “напълно непрозрачно, което позволява търгуването на публично финансиране за благоприятно отразяване”.

Най-свободните и най-авторитарните страни

Най-свободни медии традиционно имат скандинавкисте страни Норвегия, Дания и Швеция, които заемат първите три места в класацията на RSF, в която участват общо 180 държави. Китай остава един от най-авторитарните режими по отношение на свободата на словото, заемайки 175-о място. Разликата с Русия е само 20 позиции - тя заема 155-о място.

Според авторите на годишното изследване войната, започната от Русия срещу Украйна на 24 февруари, има опустошителни последици върху медиите в региона. Базираната в Париж организация обръща внимание на убитите и ранени репортери, отразяващи конфликта, на нивото на военна цензура, невиждано от съветския период, както и на масовата дезинформация.

“В самата Русия правителството пое пълен контрол върху новините и информацията, като установи обширна военновременна цензура, блокира медиите и преследва несъответстващи на изискванията журналисти, принуждавайки много от тях да бягат в изгнание“, отбелязва RSF.

Страната регистрира срив от 5 места заради репресиите срещу руски журналисти, отразяващи протести срещу Кремъл, както и заради използването на законодателството за “чужди агенти“ срещу медии.

Според “Репортери без граници” Русия налага цензурата си по отношение на войната в Украйна дори и в съседни държави като Беларус, която заема 153-о място в класацията. Местни независими журналисти там продължават да бъдат преследвани за работата си след оспорваните президентски избори през август 2020 г., а повече от 20 служители на медии са в затвора.

За първи път бившите комунистически държави Естония и Литва са сред първите 10, като се нареждат съответно на четвърто и девето място. Петте най-лоши страни в света по свобода на печата са Мианмар, Туркменистан, Иран, Еритрея и Северна Корея.

Последният индекс на “Репортери без граници” “подчертава катастрофалните последици от новините и информационния хаос – ефекти от глобализираното и нерегулирано онлайн информационно пространство, което насърчава фалшивите новини и пропагандата“.

Според RSF медийната поляризация в Съединените щати, класирани на 42-о място, подхранва и засилва вътрешните социални разделения. Като такъв пример е посочена и Франция, която заема 26-о място.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG