Връзки за достъпност

Извънредни новини

Еврокомисията предложи директива за защита на журналисти от "съдебен тормоз"


Вера Йоурова при посещението си в централата на Радио Свободна Европа в Прага, 3 февруари 2022 г.
Вера Йоурова при посещението си в централата на Радио Свободна Европа в Прага, 3 февруари 2022 г.

Европейската комисия представи план за ефективна защита от съдебен тормоз на журналисти и активисти за човешки права. Проектът за европейска директива предвижда конкретни стъпки, които да ограничат т.нар. случаи SLAPP (стратегически съдебни дела срещу публично участие).

Става дума за случаите, когато представители на властта или на бизнеса завеждат срещу журналисти искове за големи суми и така на практика блокират дейността им, защото ги вкарват в продължителни и скъпи съдебни процедури.

В началото на годината "Репортери без граници" определи като SLAPP и "съдебен тормоз" делото срещу главната редакторка на сайта "Медиапул" Стояна Георгиева и журналиста от Свободна Европа Борис Митов, който е бивш репортер от "Медиапул".

Двамата журналисти и сайтът бяха осъдени да заплатят солидарно на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов обезщетение от 60 000 лв. и 7000 лв. разходи. Причината е, че магистратът се е почувствал обиден от припомняне на отдавна известни факти и изказвания по негов адрес в четири публикации от февруари 2018 г. в "Медиапул" с автор Борис Митов.

Зам.-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова беше запозната със случая по време на посещение в централата на Радио Свободна Европа в Прага на 3 февруари.

Европейската комисия припомня за зачестилите случаи на физически и онлайн заплахи срещу журналисти, както и нарастване на броя на заведените дела.

"Трагичен пример" за това е малтийската журналистка Дафне Галиция, срещу която са заведени над 40 дела към момента, когато е убита през 2017 г.

"Обещахме да защитаваме по-добре журналистите и защитниците на човешки права от тези, които се опитват да ги заглушат. Новият закон прави това. Богатството и властта не могат да дават предимство на никого по отношение на истината в една демокрация", каза Йоурова в сряда.

Представеният проект за директива дава на съдилищата инструменти за отхвърляне на "очевидно неоснователни или злоупотребяващи съдебни искове". Предложената защита е за журналисти, които разкриват факти в обществен интерес, както и за правозащитници.

Конкретните мерки за защита включват възможността за ранно отхвърляне на "очевидно неоснователни или злоупотребяващи съдебни искове". В тези случаи ищецът ще трябва да докаже, че искът му не е неоснователен. В такива случаи разходите за адвокат на журналисти също ще бъдат за сметка на ищеца.

Журналистите, срещу които са водени стратегически дела, ще имат право да търсят материални и нематериални компенсации. За да предотвратят внасянето на искове за големи суми срещу журналисти, съдиите ще имат право да налагат "възпиращи наказания" срещу ищците.

В предложения вариант е предвидена защита за случаи с "трансгранични последици", т.е. които засягат повече от една държава в ЕС.

Предстои предложената директива да бъде обсъдена и гласувана от Европейския парламент, а след това трябва да бъде одобрена от Европейския съвет, който представлява всички държави членки. След това директивата ще се превърне в закон и всяка държава ще трябва да допълни собствените си закони.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG