Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Единни сме в нашата съпротива". Австрия и Нидерландия още са срещу приемането на България в Шенген


Канцлерът на Австрия Карл Нихамер и президентът Румен Радев на посещение в Елхово.
Канцлерът на Австрия Карл Нихамер и президентът Румен Радев на посещение в Елхово.

„Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента“. Това е заявил канцлерът на Австрия Карл Нехамер след среща си премиера на Нидерландия Марк Рюте, цитиран от „Кронен цайтунг“. Нехамер прие вчера във Виена Рюте, за да обсъдят темата за миграцията.

Двете страни се противопоставиха през декември на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство и изглежда продължават да са на същата вълна, коментира румънският информационен сайт Зиаре.

През декември Съветът на Европейския съюз (ЕС) по правосъдие и вътрешни работи отхвърли присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Там беше допусната единствено Хърватия. Австрия гласува срещу приемането на двете балкански страни, а Нидерландия - само срещу това на България.

България никога досега не е имала по-силна подкрепа за присъединяване към Шенген, каза междувременно служебният министър на външните работи Николай Милков по време на отчета на мандата си в София,.

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу нелегалната миграция на извънредната среща на ЕС, насрочена за началото на следващия месец. „Твърде дълго се чака, за да се случи това“, каза Нехамер.

Премиерът на Нидерландия каза, че забелязва консенсус по темата в ЕС, но смята, че ще бъдат нужни няколко срещи на върха за решаването на този проблем. Според Марк Рюте ЕС се сблъсква с много проблеми – Шенген, Фронтекс, Дъблинската система и репатрирането. „Трябва да се върнем към Дъблинските правила, в противен случай Шенген няма да оцелее“, предупреди Марк Рюте.

Съгласно Дъблинските правила първата държава от ЕС, в която пристигне бежанец, е отговорна за процедурата за предоставяне на убежище. На практика обаче тази система не функционира.

Австрийският канцлер Карл Нехамер подчерта искането за финансова подкрепа от страна на ЕС за България и Гърция с цел охрана на външните граници на съюза. По думите му Австрия и Нидерландия имат едни и същи проблеми с прехвърлянето на бежанци.

Карл Нехамер обвини Европейската комисия, която не иска да финансира огради по границите, че има „идеологически подход“ към проблема. „Не е правилно България да бъде оставена сама с разходите“, защото в действителност българските гранични полицаи защитават и границите на Австрия и Нидерландия.

"Това не е идеологически подход, а прагматичен“, каза Нехамер. „Трябва да бъдем гъвкави и креативни. Също така е необходимо финансиране за техническо оборудване, за персонал и за дронове. От ключово значение е страни като България и Румъния да получат подкрепа. Една ограда, която не се наблюдава, не е бариера“, е посочил австрийският канцлер, цитиран от румънския информационен сайт Зиаре.

Преди няколко дни австрийският канцлер бе на посещение на българо-турската граница, където заяви, че са необходими два милиарда евро за разширяване на оградата по тази външна граница на ЕС, за да се намали миграционният натиск към Европа, което се посочва от Виена като пречка за приемането на България и Румъния в Шенген.

Говорител на вропейската комисия, цитиран от “Дневник” в петък заяви, че ЕК смята за стена всяко гранично съоръжение, което препятства пресичането на границата, и не може да го финансира.

Говорителят каза, че "фиксирана инфраструктура, която държи хората навън, за нас е стена, независимо дали е направена от тухли или от друг материал".

В четвъртък председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изпраъи писмо до европейските лидери, в което се допуска финансова помощ за изграждане на инфраструктура на границата. Говорителят обясни, че под инфраструктура се разбира помощ за подобряване на охраната по граници като системи за видеонаблюдение, изграждане на наблюдателни кули, поддръжка на ИТ оборудване, ремонт на гранични пунктове, за които Брюксел има готовност да даде пари от европейските фондове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG