Връзки за достъпност

Извънредни новини

Италия блокира стотици мигранти на кораби край бреговете си


Италианските власти допускат до брега само деца и възрастни, които имат здравословни проблеми
Италианските власти допускат до брега само деца и възрастни, които имат здравословни проблеми

Италианското правителство забрани на близо 250 мигранти да слязат от кораби, които се намират край южните брегове на страната, предаде Би Би Си. До сушата са допуснати само деца и възрастни, които имат здравословни проблеми.

Корабите Geo Barnets и Humanity 1, които подпомагат бедстващи в морето мигранти, са блокирани на пристанището в Катания на остров Сицилия. Заедно с тях във водите остават и други два спасителни кораба.

По думите на италианския вътрешен министър Матео Пиантедоси всеки, който не попада в категорията уязвим, трябва да напусне териториалните води на Италия. Според министъра за него да се погрижи страната, под чийто флаг плава кораба.

Новото крайнодясно правителство на Рим с премиер Джорджа Мелони се зарече да прекрати масовото приемане на мигратнти, които идват основно от Африка.

Общо близо 500 души са успели да слязат от двата кораба в Катания, но капитаните им съобщиха, че няма да напуснат пристанището преди всички да бъдат свалени на брега.

„Оцелелите имат право на индивидуален преглед, който може да се извърши само на земя. Да се откаже достъп до териториални води на тези 35 души на борда на Humanity 1, които търсят закрила, е форма на колективно недопускане, а това е незаконно“, написаха SOS Humanity – благотворителната организация, която финансира мисиите на Humanity 1.

Други организации за защита на човешките права излязоха с подобни позиции срещу италианското правителство.

Подобни сблъсъци и блокади на стотици хора хора по кораби край южните брегове на Италия можеха да бъдат видени и в предишни правителства. Един от коалиционните партньори на Мелони – лидерът на „Лига“ Матео Салвини, е известен с антимигрантската си реторика и подобни политики от времето, в което беше вътрешен министър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG