Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джорджа Мелони положи клетва като първата жена премиер на Италия


Новият премиер на Италия Джорджа Мелони се ръкува с президента на републиката Серджо Матарела по време на церемонията, на която тя и правителството ѝ положиха клетва
Новият премиер на Италия Джорджа Мелони се ръкува с президента на републиката Серджо Матарела по време на церемонията, на която тя и правителството ѝ положиха клетва

Джорджа Мелони и министрите от правителството ѝ положиха клетва пред президента на Италия Серджо Матарела в Рим. Кабинетът е сформиран от представители на крайнодесните „Италиански братя“, „Лига“ и „Форца Италия“.

След церемонията Мелони официално стана първата жена премиер на Италия в цялата ѝ история. Нито тя, нито министрите ѝ направиха официални изказвания след церемонията. Те официално ще поемат властта от кабинета на Марио Драги в неделя.

Лидерът на „Лига“ Матео Славини, които е известен с подкрепата си за Владимир Путин, антимигрантската и евроскептичната си реторика, ще бъде министър на инфраструктурата и транспорта. Ключовото министерство на икономиката ще отиде в друг представител на „Лига“, който беше министър в кабинета на Марио Драги – Джанкарло Джорджети. Това беше разчетено от медиите в Италия като знак, че не се очакват остри завои по отношение на политиките на Рим в този сектор.

За вицепремиер и министър на външните работи е назначен бившият председател на Европейския парламент Антонио Таяни от партията на Силвио Берлускони „Форца Италия“. Решението беше приветствано от председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер. Назначението на Таяни дойде въпреки критиките, свързани с приятелската връзка между Берлускони и Владимир Путин. Според част от левите партии външен министър от хората на Берлускони може да компрометира позицията на Италия по отношение на Русия.

Изданието Политико коментира малкия брой жени в правителството. Те ще поемат контрола в 6 от общо 24 министерства. Този факт и консервативната и крайнодясна реторика на коалиционните партньори, породиха опасенията на част от гражданските организации в страната, свързани с възможни ограничения на правата на жените.

Страховете са свързани и с назначаването на консервативната католичка Еугения Мария Рокела за министър на семейството, раждаемостта и равните възможности.

В дните след изборите, на които „Италиански братя“ постигна победа с 26% от гласовете, в Рим и Милано се проведоха масови демонстрации в подкрепа за правото на аборт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG