Връзки за достъпност

Извънредни новини

Виолета Лорер оттегли кандидатурата си за Европейската инвестиционна банка


Виолета Лорер
Виолета Лорер

Виолета Лорер, която е съпруга на депутата от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Даниел Лорер, е оттеглила кандидатурата си за Европейската инвестиционна банка, съобщи в сряда министърът на финансите Асен Василев.

Новината идва, след като ден по-рано в няколко медии се появи информация за номинацията ѝ. Това предизвика напрежение между ПП-ДБ и ГЕРБ, като от ГЕРБ тогава казаха, че кандидатурата ѝ не е била съгласувана с тях и това е "недопустимо" разминаване в комуникацията, каквото те "няма да толерират занапред".

В сряда Асен Василев каза, че реакцията на ГЕРБ е била "много шум за нищо", тъй като е станало объркване за каква длъжност става въпрос. Кандидатурата на Лорер е била за позиция, която отговаря за контрола на счетоводните отчети за Европейската инвестиционна банка. Това се прави само 4 пъти в годината и за дейността се получава не заплата, а хонорар.

"Не мога да ви кажа защо стана напрежение", каза Василев. "Ако ви кажа имената на хората, които досега са заемали тези позиции, няма да ги знаете, както и имената на хората, които сега ще ги заемат, пак няма да ги знаете. Тук не става въпрос за позицията, която госпожа Лиляна Павлова заема, която е истинската позиция на България в банката", добави министърът.

"Тъй като се вдигна голям шум, госпожа Лорер не иска да вреди на България и сама оттегли кандидатурата си", каза още Василев.

От изказването му стана ясно, че вместо Виолета Лорер той ще предложи за длъжността Гергана Беремска. По думите му тези позиции трябва да се подновят до петък и те винаги са били изпълнявани или от съветник на министъра, или от директор на дирекция. Към настоящия момент Виолета Лорер е именно съветничка на Василев.

До напрежението около кандидатурата на Виолета Лорер се стига, след като във вторник първо в. "24 часа", а впоследствие и други медии съобщиха, че Виолета Лорер ще е новият член на борда на Европейската инвестиционна банка от името на България.

От ГЕРБ тогава реагираха остро, като казаха, че не са знаели за номинацията. До сряда липсваше официално потвърждение от министерството на финансите, че Лорер действително е била предложена за длъжността.

Виолета Лорер беше заместник-министър в екипа на Асен Василев в служебния кабинет на Стефан Янев. След това в кабинета "Петков" беше съветничка и началничка на политическия му кабинет като вицепремиер.

През 2013 г. заемаше длъжността заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Тогава министерството беше оглавявано от Асен Василев в служебния кабинет на Марин Райков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG