Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ситуацията в Запорожката АЕЦ е "сериозна" на фона на руските удари наблизо


В Украйна Рафаел Гроси каза, че иска светът да е "наясно с опасността", че може да има "голяма авария" в АЕЦ "Запорожие".
В Украйна Рафаел Гроси каза, че иска светът да е "наясно с опасността", че може да има "голяма авария" в АЕЦ "Запорожие".

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН Рафаел Гроси каза, че ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала в Украйна след разрушаването на язовир "Нова Каховка" е "сериозна", но добави, че се предприемат мерки за стабилизирането ѝ.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и се намира по поречието на река Днепър, където по на юг в Херсонска област беше разрушена стената на язовир "Нова Каховка" миналата седмица. Това доведе до тежки наводнения в десетки населени места и предупреждения за екологична катастрофа.

Гроси пристигна в четвъртък в окупираната от Русия атомна електроцентрала като ръководител на инспекционна мисия на фона на нарастващите опасения за безопасността на най-голямата ядрена централа в Европа. Пробивът на язовирната стена миналата седмица намали доставките на вода, която централата използва, за да предпази реакторите си от прегряване. В понеделник централата спря последния си работещ реактор.

Пристигането на Гроси, което беше отложено с един ден поради съображения за сигурност, беше обявено от украинската ядрена енергийна компания "Енергоатом" в Телеграм.

Гроси каза, че е успял да види водоема за охлаждане на централата и "има достатъчно вода", но добави, че иска светът да е "наясно с опасността", че може да има "голяма авария".

След като инспекцията приключи, кортежът на Гроси трябваше да спре за кратко поради стрелба, но не е бил в непосредствена опасност, каза говорител на МААЕ пред Ройтерс. Агенцията не съобщава повече информация за инцидента.

Руският ядрен оператор "Росенергоатом" обвини Украйна, че е открила огън по кортежа, съобщи ТАСС. В доклад се казва, че никой не е пострадал и кортежът се е върнал безопасно в контролирания от Украйна град Запорожие.

Гроси, който проведе разговори с президента Володимир Зеленски в Киев във вторник, изрази опасения, че контролираната от Русия ядрена централа е изправена пред "сравнително опасна ситуация" както заради пробива на язовирната стена, така и заради началото на контранастъплението на Украйна срещу нахлуващите руски войски.

Пристигането му беше обявено часове, след като Русия започна нова вълна от въздушни удари по съседната на Запорожка област Днепропетровск.

Ситуацията около централата е причина за безпокойство, откакто руските сили поеха контрола над нея скоро след като Кремъл започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Руските сили окупираха по-голяма част от украинската Запорожка област в началото на войната, но не и областния център Запорожие.

ООН многократно предупреждава, че може да се стигне до изтичане на радиация. Делегация на МААЕ посети централата през септември 2022 г. и призова за създаване на зона за сигурност около нея - предложение, което Москва отхвърли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG