Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът закри "държавните бензиностанции"


"Да отменим нещо, което, бидейки нищо, никога не е било нещо", каза председателят на Народното събрание Росен Желязков преди гласуването на 16 юни 2023 г.
"Да отменим нещо, което, бидейки нищо, никога не е било нещо", каза председателят на Народното събрание Росен Желязков преди гласуването на 16 юни 2023 г.

Единодушно, със 190 гласа, парламентът гласува окончателно на второ четене да бъде закрито държавното предприятие Държавна петролна компания (ДПК) с промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Според мотивите на вносителя - бившото служебно правителство на Гълъб Донев, съществуването на държавното дружество е "необосновано от гледна точка защита на държавния интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България".

ДПК беше създадена през май 2020 г. от последното правителство на Бойко Борисов, но реално започна работа едва през март 2021 г. И макар да е имала бюджет откакто е формално създадена, който е изхарчила, тя не е извършила почти нищо и е попаднала в омагьосан кръг от взаимоизключващи се изисквания. Това установи създадената по времето на правителството на Кирил Петков временна парламентарна комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ през август 2021 г.

Инициативата на ГЕРБ за създаване на ДПК доби популярност под името "държавни бензиностанции". Новото дружество трябваше да създаде близо 100 такива, като изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни продукти. На цялото начинание беше поставена цел "да подобри конкуренцията на пазара на горива".

"Да отменим нещо, което, бидейки нищо, никога не е било нещо", каза председателят на Народното събрание Росен Желязков преди гласуването.

След решението на парламента в петък да закрие ДПК, в срок от 7 дни от влизането в сила на закона министърът на икономиката и индустрията ще трябва да открие процедура по ликвидация, да освободи членовете на Управителния съвет, да назначи ликвидатор и да определи заплатата му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG