Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Позор за еврейския народ". Главният равин на Украйна критикува Путин за думи по адрес на Зеленски


Националните флагове на Израел и Украйна
Националните флагове на Израел и Украйна

Официални лица, свързани с Израел, остро разкритикуваха думи на президента на Русия за украинския лидер Володимир Зеленски.

Това се случи след като вчера, по време на реч на икономическия форум в Санкт Петербург, Путин нарече президента на Украйна „позор за еврейския народ“.

"Имам много приятели евреи. Те казват, че Зеленски не е евреин и е срам за еврейския народ“, каза Путин на годишния икономически форум в Санкт Петербург в петък, като специално уточни, че това не е шега.

В отговор на това главният равин на Украйна Моше Реувен Азман каза, че се гордее със Зеленски, който не напусна страната в началото на войната, въпреки опасността за живота му. „Аз и цялата еврейска общност в Украйна, както и целият свободен свят, подкрепяме президента Зеленски“, цитира изданието "Украйна сега" думите на равина.

Правозащитникът и член на надзорния съвет на комплекса Бабин Яр каза, че украинците могат да се гордеят с избора си на президент евреин, който играе историческа роля в защитата на бъдещето.

На свой ред украинският посланик в Израел Евгений Корнийчук подчерта, че Киев очаква Путин да бъде осъден за думите си от израелското правителство. В противен случай посещението на съпругата на Зеленски в Израел, планирано за близко бъдеще, ще бъде отложено или отменено, каза Корнийчук.

Дипломатът нарече коментарите на руския президент антисемитски и насочени срещу еврейския народ.

Това не е първият път, в който Путин използва подобна реторика по адрес на украинския лидер. Преди две години той го нарече "еврейски нацист", а само преди няколко дни на среща с военни кореспонденти в Кремъл, руският президент обвини необосновано Зеленски, че подкрепя "неонацистите въпреки еврейския си произход".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG