Връзки за достъпност

Извънредни новини

Умишлено е подвел депутатите. Британският парламент одобри доклада срещу Борис Джонсън за "Партигейт"


Британският парламент одобри доклада, който констатира, че бившият британски премиер Борис Джонсън умишлено е подвел депутатите за партитата, организирани в правителствената резиденция в нарушение на ограниченията по време на COVID.

Докладът на междупартийната комисия за проверка на така нареченият "Партигейт" беше приет с огромно мнозинство от 354 гласа "за" и само 7 "против", съобщи Би Би Си. Той е установил, че Джонсън е извършил многократни нарушения, когато е казал пред Камарата на общините, че правилата са били спазвани винаги на "Даунинг стрийт" 10.

Няколко негови съюзници поставиха под въпрос безпристрастността на комисията, но бившият министър-председател Тереза Мей, лидерът на общините Пени Мордаунт и министърът на образованието Джилиан Кийгън бяха сред висшите консерватори, които подкрепиха заключенията.

Премиерът Риши Сунак не присъства на дебата и отказа да каже как би гласувал, предполагайки, че не иска да влияе на другите. Либералдемократите го обвиниха в "страхливо отстъпление".

Самият Джонсън, още преди публикуването на доклада по-рано този месец, съобщи, че се отказва от депутатския пост, като нарече комисията "кенгуру съд" (импровизиран незаконен съд, произволно правосъдие). Тогава той се запозна се запозна с предварителните констатации от близо едногодишното разследване за поведението му по време на пандемията от коронавриуса.

В доклада се посочва, че Джонсън е извършил нови "нарушения", като е нападнал комисията, което увеличава тежестта на препоръчаната санкция. Документът препоръчва той да бъде лишен от депутатския си пропуск и щеше да препоръча отстраняването му от Камарата на общините за срок 90 дни, ако вече не се беше отказал сам.

Решението на парламента да одобри заключенията на доклада не пречи на Джонсън пак да се кандидатира за депутат, но е болезнен удар за политическата му кариера, след като преди година още беше премиер на Великобритания, отбелязва Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG