Връзки за достъпност

Извънредни новини

Надпревара с времето. Спасители издирват изчезнала подводница, тръгнала към останките на "Титаник"


Тази снимка, направена по време на историческото гмуркане през 1986 г. със съдействие на Океанографски институт Уудс Хоул и публикувана на 15 февруари 2023 г., показва носа на "Титаник"
Тази снимка, направена по време на историческото гмуркане през 1986 г. със съдействие на Океанографски институт Уудс Хоул и публикувана на 15 февруари 2023 г., показва носа на "Титаник"

Американски и канадски екипи провеждат спасителна операция в надпревара с времето, за да открият туристическа подводница, изчезнала по време на експедиция до останките на кораба "Титаник" в Северния Атлантик в неделя, съобщи Би Би Си.

Петима души са били на борда, когато контактът с малката частна подводница е бил изгубен около час и 45 минути след гмуркането под вода. Към понеделник следобед се смяташе, че на членовете на екипажа остават около 4 дни кислород, предвиден за извънредни ситуацаии. Сред тях е и британският милиардер и изследовател Хамиш Хардинг.

Пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд и синът му Сулеман също са били на борда, съобщи семейството им в изявление. Смята се, че френският изследовател Пол-Анри Наржоле е на борда, според публикация във Facebook на Хардинг преди експедицията.

Най-вероятно на подводницата се намира и Стоктън Ръш - главен изпълнителен директор на OceanGate - фирмата, която стои зад гмуркането.

Останките на "Титаник" се намират на около 435 мили (700 км) южно от Сейнт Джонс, Нюфаундленд, въпреки че спасителната мисия се ръководи от Бостън, Масачузетс. Тя продължава и през нощта в средата на Атлантическия океан, но досега няма следа от плавателния съд. Правителствени агенции, военноморските сили на двете страни и търговски фирми, които се занимават с дълбоководни дейности, помагат в акцията.

"В момента вниманието ни е насочено към това да осигурим колкото се може повече възможности", каза на пресконференция контраадмирал Джон Моугър от бреговата охрана на САЩ.

Досега в издирването на плавателния съд са използвани военни самолети, подводница и сонарни буйове.

Бреговата охрана съобщи, че в понеделник вечерта изследователският кораб "Полярен принц" е извършил търсене на подводницата на повърхността. Той се използва за транспортиране на подводници до мястото на потъване и е бил помощният кораб на туристическата експедиция в неделя.

Изчезналият плавателен съд е подводницата "Титан" на OceanGate, единствената в света, която може да достигне с петима души до останките на потъналия кораб. Не борда ѝ миналата година пътува журналистът от CBS Дейвид Поуг, за да достигне до тях.

Той каза пред Би Би Си, че когато корабът за поддръжка се намира точно над подводницата, между тях могат да се изпращат кратки текстови съобщения. В противен случай комуникацията чрез GPS или радиосистеми не е възможна, тъй като те не работят под водата.

Поуг добави, че не е възможно хората на борда на подводницата да излязат сами, тъй като те са затворени вътре чрез болтове, поставени отвън.

Пътническият лайнер "Титаник" е най-големият кораб в началото на миналия век. През 1912 г. той се удря в айсберг при първото си пътуване от Саутхемптън до Ню Йорк. От 2200 пътници и екипаж на борда над 1500 загиват. Останките са открити от експедицията на Робърт Балард през 1985 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG