Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американска ядрена подводница се е сблъскала с неизвестен обект, но няма жертви


Подводницата "Кънектикът"
Подводницата "Кънектикът"

Ядрена подводница на САЩ се е сблъскала с неидентифициран обект в Южнокитайско море, където Китай има големи териториални претенции, съобщават американскиятвеонноморски флот и независим източник, цитирани от Франс прес.

Сблъсъкът е станал на 2 октомври, когато подводницата „Кънектикът“ е плавала в международни води в Индийско-Тихоокеанския регион. При инцидента няма жертви, но се предполага, че членове на екипажа ѝ са пострадали леко. Подводницата също е понесла щети, но е в състояние да плава.

По информация на телевизионния канал „Фокс нюз“, „Кънектикът“ не се е сблъскала с друга подводница, намира се в безопасно и стабилно състояние и самостоятелно се връща към пристанището на остров Гуам, предаде БТА. Не се съобщава за повреди в ядрената установка на подводницата.

Китай има претенции за почти цялото Южнокитайско море и е построил военни предни постове на малки островчета и атоли в региона. САЩ и съюзниците им редовно патрулират в международни води в региона, за да отстояват правата си на свободна навигация, което предизвиква голямо недоволство в Пекин, припомня Франс прес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG