Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков каза, че България се включва в поръчката на ЕС за 1 млн. снаряда за Украйна. Радев нарече това "грешка"


Николай Денков
Николай Денков

Президентът Румен Радев отново зае позиция срещу военна помощ за Украйна, като този път се обяви срещу присъединяването на България към общата европейска инициатива за предоставяне на 1 млн. снаряда на Украйна.

"Ако правителството вземе това решение, според мен това ще бъде грешка, не подкрепям", каза държавният глава пред журналисти.

Премиерът Николай Денков обаче потвърди, че новото правителство ще подкрепи поръчката.

През май повечето страни от ЕС сключиха споразумение да изпратят на Киев 1 млн. 155-милиметрови снаряди, както и ракети, до края на март догодина. Те се съгласиха да предоставят боеприпасите незабавно от собствените си запаси и разходите им да бъдат частично възстановени. Споразумението предвижда 1 млрд. евро за тази част от плана и още 1 млрд. за програма за съвместно възлагане на поръчки за снаряди за Украйна, както и за попълване на собствените запаси.

България беше една от малкото държави, които не подкрепиха общата поръчка, финансирана от Европейския механизъм за мир. Тогава управляваше служебният кабинет, назначен от Радев.

"България не подкрепя и не е част от общата поръчка. Това е наше суверенно решение. България ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира", каза тогава самият той, запитан защо страната не участва в общата поръчка.

Преди дни обаче министърът на отбраната в новото правителство - Тодор Тагарев, каза пред "Политико", че България "се стреми към присъединяване към тази коалиция" и че ще може да осигури част от необходимите боеприпаси за Украйна. Това вече е одобрено от България на ниво представители на страните членки и на Съвет на ЕС на министрите на отбраната и на външните работи.

Във вторник президентът коментира, че в някои медии е имало манипулация, че проявява двуличие по темата - "едно говори в България, едно в Брюксел".

"И в България, и в Брюксел съм твърдял, че България не трябва да се намесва с предоставяне на оръжия в този конфликт, че това не е начинът за прекратяване на този конфликт", допълни държавният глава и отбеляза, че "той ескалира, че носи огромни рискове, че изтощава нашите икономики и социални системи".

Той каза още, че докато е представлявал България в Съвета на ЕС е отстоял това и е станало ясно, че тя не е част от тази инициатива.

По-късно министър-председателят Николай Денков коментира пред медии неговите думи.

"Има решение на Народното събрание, още в миналото. Смятам, че трябва да сме последователни и да изпълняваме решенията, взети в Народното събрание, и да помогнем на Украйна, която е нападната от съседна страна и се опитва да възстанови териториалната си цялост", каза той.

В началото на ноември миналата година парламентът взе решение за изпращане на оръжие на Украйна. Списъкът с въоръжение не е публичен, но се знае, че става дума за леко стрелково оръжие и някои боеприпаси.

"Доколкото успях да се запозная, президентът е казал, че България участва в подкрепата на Украйна. Така че виждам известно противоречие - от една страна участваме, от друга - не участваме със снаряди, така че нека президентът обясни това противоречие", каза още Денков, вероятно имайки предвид, че Радев вече официално каза, че България подкрепя суверенитета на Украйна.

Премиерът отново напомни за човешката трагедия в Украйна.

"Не виждам как тя ще завърши, докато тази война не спре по начин, по който да създаде устойчив мир. Много е лесно да се каже: "Дайте да спрем войната и да установим мир", но да припомним, че когато се установи несправедлив мир, следва нова война", допълни Денков.

По думите му това се знае "от примера на историята след Първата световна война, която води до Втората световна война".

Европейската агенция по отбрана вече започна проект за съвместно придобиване на снаряди за попълване на запасите на страните членки или директно изпращане в Украйна. ЕК предложи и инициатива на стойност 500 млн. евро за заздравяване на европейските способности за производство на оръжия и за постигане на тези цели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG