Връзки за достъпност

Извънредни новини

Селфи в окопите. Как се проследява руска военна част в Украйна по снимки


Руски войници позират за снимка на линията на укрепленията североизточно от град Токмак, Запорожка област, Украйна.
Руски войници позират за снимка на линията на укрепленията североизточно от град Токмак, Запорожка област, Украйна.

От началото на войната в Украйна изобилства дезинформацията и много трудно се откриват достоверни данни за хода на бойните действия. Оказва се, че един от източниците, разкриващи движението на руската армия, са самите руски войници, които споделят свои снимки в социалните мрежи. Как се използват те?

Тази пролет руско подразделение, обучавано в чеченска военна академия, е разположено в Южна Украйна, докато руските военни се подготвят за очакваното украинско контранастъпление.

Наречена РУС, армейската доброволческа единица е свързана с “Ахмат” - полуавтономно подразделение на специалните сили, което се командва и контролира от правителството на Чечня. Войниците на РУС се обучават в специална академия, разположена в източната част на Чеченката република.

Към 15 май войниците от подразделението са на фронтовата линия в Украйна, в южната област Запорожие, където в продължение на месеци Русия изгражда широка мрежа от защитни съоръжения: окопи, минни полета, противотанкови окопи, бетонни огневи постове.

Освен това войниците с удоволствие се снимат на позициите си, усмихват се за селфита, за да ги публикуват в профилите си в социалните мрежи. Така руската служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL) успява да идентифицира и геолокализира позициите им, както и да разгледа подробни изображения на някои от отбранителните съоръжения.

Така се подчертава проблем, с който руските военни се борят поне от началото на инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., а може би още при намесата на Русия в Сирия през 2015 г. Войници хронично нарушават това, което военните навсякъде по света наричат OPSEC, или оперативна сигурност, разкривайки важни аспекти на военните операции чрез споделяне на снимки, видеоклипове или други неща онлайн.

"Към Киев"

Много преди инвазията в Украйна правителството на Чечня получи широка автономия и щедро финансиране за създаване на сили за сигурност, които номинално са подчинени на федерални агенции като Министерството на отбраната, Националната гвардия и други държавни служби за сигурност.

Всъщност чеченските части, които са се разраснали значително с жива сила и въоръжение, се контролират основно от чеченски командири, включително подкрепяния от Кремъл лидер на региона Рамзан Кадиров. Почти всички формирования имат думата "Ахмат" в наименованията си - това е първото име на убития баща на Кадиров - и много от тях са участвали в големи сражения в Украйна, включително в обсадата на пристанището на Азовско море Мариупол, което беше превзето от Русия през май 2022 г.

Благодарение на подобни снимки, публикувани в социалните мрежи, руската служба на RFE/RL успя да идентифицира и определи географските позиции на чеченската част, както и да направи подробни снимки на някои от защитните валове.
Благодарение на подобни снимки, публикувани в социалните мрежи, руската служба на RFE/RL успя да идентифицира и определи географските позиции на чеченската част, както и да направи подробни снимки на някои от защитните валове.

Един конкретен отряд "Ахмат" включва войници от специалните сили под командването на дългогодишен чеченски офицер на име Апти Алаудинов.

Преди седмица руското министерство на отбраната проведе церемония по подписване на договор с офицери от подразделението "Ахмат" на Алаудинов. Целта е да подчертае новата заповед, която цели да легализира службата на войниците, които доброволно се сражават в Украйна, но го правят чрез нередовни отряди.

Във видеозапис от церемонията по подписването на 12 юни, публикуван от Министерството на отбраната, в част от видимата документация се споменава абревиатура, която означава "Автономна нестопанска организация за допълнително професионално обучение Спортно-стрелкови клуб РУС". Съкращението РУС означава Руски университет за специални сили.

РУС е създаден преди няколко години от Даниил Мартинов, бивш служител на подразделението за специални сили "Алфа" на Федералната служба за сигурност, главната вътрешна разузнавателна служба на Русия.

Руски войник в Запорожка област в Украйна
Руски войник в Запорожка област в Украйна

Според Маирбек Вачагаев, историк и бивш чеченски правителствен служител, който сега сътрудничи на подкаста, подготвян от сайта на RFE/RL Кавказ.Реалии, университетът е създаден специално за обучение на бойци, които докладват лично на Кадиров. Войниците, които са се обучавали там, са станали ядрото на специалните сили "Ахмат". Те работят заедно със силите на Министерството на отбраната, въпреки че формално не са му подчинени.

Подразделението на РУС е популярно сред руските наемници и доброволци заради високите заплати, но и заради схващането, че войниците му не се сражават на фронтови позиции, казва Вачагаев.

Според експерти, които следят военните структури на Чечня, подразделението на специалните сили "Ахмат" и РУС са по същество едно и също нещо, като РУС е юридическото лице.

RFE/RL откри и идентифицира няколко войници от отряда РУС, които са се обучавали в Гудермес и по-късно са били изпратени в Украйна.

Руски артилерийски позиции североизточно от град Токмак на сателитна снимка от Planet.com
Руски артилерийски позиции североизточно от град Токмак на сателитна снимка от Planet.com

Един от тях е Рустем Темиркаев, 38-годишен войник от Ставрополския край, който граничи с Чечня. През април той публикува своя снимка в руската социална мрежа ВКонтакте. Снимката е направена в палатка в тренировъчния лагер на РУС в Гудермес.

Около месец по-късно, на 15 май, Темиркаев, който изглежда е редови войник, публикува още снимки в профила си, този път от полето на неустановено място. Въз основа на разположението на високоволтовите електрически проводници и противотанковите защити "драконови зъби", видими на сателитни снимки от достъпни търговски картографски компании, RFE/RL локализира полето североизточно от окупирания украински град Токмак в Запорожка област.

Няколко селища на север, северозапад и североизток от Токмак са център на интензивни сражения, тъй като Украйна провежда мащабни настъпателни операции, за да се опита да изтласка руските войски и да пробие до брега на Азовско море.

Снимка на Рустем Темиркаев (вляво), публикувана на 15 май, го показва заедно с негов колега, който очевидно копае окопи. На заден план се вижда военно оборудване, скрито в линията на дърветата.
Снимка на Рустем Темиркаев (вляво), публикувана на 15 май, го показва заедно с негов колега, който очевидно копае окопи. На заден план се вижда военно оборудване, скрито в линията на дърветата.

RFE/RL сподели снимките и с изследователи от Conflict Intelligence Team, руска разследваща организация. Екипът, известен като CIT, каза, че на снимката изглежда има артилерийска позиция със 100-милиметрово противотанково оръдие МТ-12, покрито с камуфлажна мрежа, и кутии с боеприпаси.

На друга снимка, публикувана от Темиркаев на 15 май, се вижда как той, заедно със свой колега, очевидно копае окопи. На заден план се вижда още военно оборудване, скрито в линията на дърветата.

Темиркаев не е открит за коментар.

Чеченски военни доброволци позират западно от село Азов в украинската Запорожка област на 20 май.
Чеченски военни доброволци позират западно от село Азов в украинската Запорожка област на 20 май.

Друг войник, присъствал на обучението в Гудермес, е идентифициран като 34-годишния Данийл Сматров от сибирския град Черногорск. На една от снимките, публикувани във ВКонтакте на 18 април, се вижда как Сматров е облечен в камуфлажна униформа с нашивка на гърдите с надпис "Към Киев" и стои пред палатка с логото на РУС.

Селфито, което Сматров публикува малко повече от месец по-късно, е геолокирано някъде между селата Новопрокоповка и Работино, които се намират на важен път, водещ от град Орихов към Токмак.

Сматров, който също изглежда е редови войник, също не е открит за коментар.

Ваканция с ракети

През 2019 г. руският парламент прие закон, забраняващ на войниците на активна служба да използват смартфони. В текста на закона изрично се споменава намесата на Русия в Сирия, където селфитата на войниците и други снимки в социалните мрежи са помогнали на изследователи, използващи отворени източници - като Bellingcat и CIT.

Проблемите за оперативната сигурност, причинени от вездесъщите мобилни телефони и акаунти в социалните мрежи, не се ограничават само до руските войски.

През септември миналата година туристи, почиващи на Кримския полуостров, разкриха по невнимание позициите на руските системи за противоракетна отбрана в окупирания черноморски регион.

XS
SM
MD
LG