Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 150 са арестувани при размирици, след като полицай уби 17-годишен във Франция


Пожарникари гасят горящи автомобили по време на сблъсъци между протестиращи и полиция след смъртта на Нахел, 17-годишен тийнейджър, убит от френски полицай, в Нантер, предградие на Париж, Франция, 28 юни 2023
Пожарникари гасят горящи автомобили по време на сблъсъци между протестиращи и полиция след смъртта на Нахел, 17-годишен тийнейджър, убит от френски полицай, в Нантер, предградие на Париж, Франция, 28 юни 2023

Най-малко 150 души са били арестувани по време на втора вечер на размирици във Франция. Това съобщи Би Би Си в четвъртък сутринта, цитирайки френския министър на вътрешните работи Жералд Дарманин.

Причина за размириците стана новината, че във вторник полицията е застреляла 17-годишен шофьор на име Наел, който не спрял за пътна проверка.

Така се стигна до две поредни нощи на ескалация в предградие западно от центъра на Париж, където младежът е бил убит. Над десетина коли и контейнери за смет са били подпалени, опожарени са и полицейски заграждения, поставени на някои улици. На фасадата на една от кооперациите протестиращи написаха "Справедливост за Наел" и "Полицията убива".

Протестиращите и полицията са влезли в сблъсъци и двете вечери. Полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращитие, които са я замервали с павета.

Размирици е имало и в други градове, сред които Кламар, където е бил подпален трамвай, както и в двайсетина други градчета в областта на Сен-Сен Дени, североизточно от Париж. В Есон, южно от Париж, група протестиращи подпалиха автобус, след като пътниците бяха принудени да слязат от него. Сблъсъци е имало също в оживен квартал на Тулуза, както и в Лион, където полицията е била замеряна с пиратки.

Смъртта на Наел предизвика широк отзвук. Депутати и членове на правителството запазиха минута мълчание в памет на жертвата.

"Потресаващите кадри показват една интервенция, която очевидно не е в съотвествие с правилата, които са се ангажирали да изпълняват нашите сили на реда", каза премиерката на Франция Елизабет Борн. Президентът Еманюел Макрон определи застрелването на Наел като необяснимо и като деяние, което не може да бъде извинено. Той е е свикал кризисна среща с някои от министрите си.

Основните полицейски синдикати разкритикуваха изявленията на властите и изтъкнаха, че всеки трябва да се ползва с презумпция за невинност. Лидерът на радикалната левица "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон призова за реформа изоснови на полицията и за наказване на подобни убийства, които опетняват и репутацията на държавата. Представителите на крайната десница "Национален сбор" Жордан Бардела и Себастиан Шьону казаха, че случилото се е трагедия, и призоваха да се зачита презумпцията за невинност и времето, необходимо за провеждане на разследването.

По първоначална информация на полицейски източници полицай е стрелял, когато кола е потеглила към полицейски моторизиран патрул във вторник. Според видео, разпространено в социалните мрежи и обявено за автентично от експерти на Франс прес, двама полицаи са взели под прицел шофьора на колата и са стреляли от упор, когато тя е потеглила. На видеото се чува "Ще получиш един куршум в главата". Гласът не може да бъде идентифициран. Наел е бил прострелян в областта на гърдите и е починал малко след това.

Полицаят, заподозрян за смъртоносния изстрел, е на 38 години. Той е бил разпитан и остава в ареста. Започнало е разследване за предумишлено убийство.

Случаят породи полемика относно действията на силите на реда във Франция, където бяха регистрирани рекорден брой - 13 - случая на смърт през 2022 г. след откази за подчинение на пътни полицейски проверки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG