Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това няма да е победа". Зеленски каза, че войната няма да приключи, докато Крим е окупиран


UKRAINE – Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy. Kyiv, July 3, 2023
UKRAINE – Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy. Kyiv, July 3, 2023

Усилията на Киев са насочени към освобождаването на окупираните територии в Южна и Източна Украйна, но крайната цел е била и остава освобождаването на Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г. в нарушение на международното право. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в ексклузивно интервю за CNN.

Разговорът с водещата Ерин Барнет е записан в неделя в Одеса и беше публикуван в понеделник, 3 юли.

"Не можем да си представим Украйна без Крим. И докато Крим е под руска окупация, войната няма да приключи", отбеляза той.

Запитан дали е възможен сценарий, при който да се постигне мир без Крим, Зеленски отговори: "Тогава това няма да е победа".

Президентът коментира и неотдавнашния бунт срещу Кремъл. Руският президент Владимир Путин беше изправен пред най-голямата заплаха за властта си от две десетилетия насам миналия месец, когато ръководителят на паравоенната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин започна краткотрайно въстание, претендирайки за контрол над военни съоръжения в два руски града и тръгна към Москва, преди да се съгласи да се оттегли. Смята се, че сега той е в Беларус заедно с бойците си.

"Видяхме реакцията на Путин на краткотрайния бунт на Евгений Пригожин. Тя беше слаба. Виждаме, че той не държи всичко под контрол. Маршът на "Вагнер" през няколко региона показа колко лесно може да се постигне това". Според Зеленски "Путин не контролира ситуацията в регионите, целият този вертикал на властта, който той притежаваше, просто се руши".

Междувременно в понеделник заместник-министърът на отбраната Анна Маляр каза, че в източното направление освободената територия се е увеличила с 9 квадратни километра през изминалата седмица в резултат на подобрената оперативна обстановка на фронтовата линия.

В южната част на страната освободената през изминалата седмица площ се е увеличила с 28,4 квадратни километра.

"Като цяло освободената площ в южната част на страната е 158,4 кв. км", уточни тя.

В публикация от 3 юли в Туитър Зеленски написа, че „миналата седмица беше трудна на фронтовата линия, но постигаме напредък“.

„Продължаваме напред, стъпка по стъпка“, добави той.

Руската страна не коментира изявленията на Киев засега.

Сантиметър по сантиметър. Как Украйна отвоюва с дронове едно село
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG