Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пригожин е в Беларус, каза Лукашенко. Делото срещу основателя на "Вагнер" в Русия е прекратено


Евгений Пригожин в Ростов на Дон на 24 юни вечерта
Евгений Пригожин в Ростов на Дон на 24 юни вечерта

Основателят на частната военна групировка “Вагнер” Евгений Пригожин е в Беларус, съобщи авторитарният лидер на страната Александър Лукашенко във вторник. По-рано през деня Би Би Си съобщи, че самолет, свързван с Пригожин, е кацнал в района на Минск.

“Да, вярно е, [Пригожин] е в Беларус днес. Обещах му, ако иска да остане при нас, ще му помгонем”, каза Лукашенко на 27 юни пред офицери от беларуската армия в Минск.

Авторитарният лидер на Беларус каза още, че министърът на отбраната Виктор Хренин е изразил интерес да привлече бойци от “Вагнер” в беларуската армия, без да даде повече подробности.

По-рано във вторник три руски информационни агенции съобщиха, че делото срещу Пригожин за “призив за въоръжен бунт” е прекратено. То беше образувано от руската Федералната служба за сигурност (ФСБ) още в петък, когато основателят на “Вагнер” обяви “марш на справедливостта”, който следващия ден стигна на 200 километра от Москва.

Пригожин прекрати въоръжения поход на наемническата си група към Москва в събота вечерта. Кремъл съобщи, че президентът Владимир Путин се е съгласил делото срещу Пригожин да бъде прекратено и да му бъде разрешено да замине за Беларус.

Във вторник руските медии съобщиха, като се позоваха на ФСБ, че делото срещу Пригожин е прекратено. Би Би Си цитира агенция РИА, според която производството е прекратено, защото “участниците са преустановили действията, пряко насочени към извършване на престъплението”.

В същото време беларуски сайт за проследяване на въздушния трафик съобщи, че самолет, който преди е бил използван от Пригожин, е кацнал в Минск.

Би Би Си също потвърди, че частен самолет Embraer Legacy 600, свързан с Пригожин, е кацнал във военновъздушна база близо до Минск във вторник сутринта. Самолетът е регистриран като собственост на компания, която САЩ по-рано санкционираха като свързана с Пригожин.

Досега нямаше информация дали основателят на “Вагнер” е бил в самолета. Самият той не се е появявал публично от 24 юни, когато той се изтегли заедно с наемниците си от Ростов на Дон.

Съгласно договорката за прекратяване на похода на “Вагнер” към Москва, основателят на формированието трябва да замине за Беларус.

Във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че няма информация за това къде се намира Пригожин.

Проваленият бунт на Пригожин в 60 секунди
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG