Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пригожин прекратява похода на "Вагнер" към Москва. Лукашенко е посредничил за "деескалация"


Евгений Пригожин
Евгений Пригожин

Основателят на руската частна армия “Вагнер” Евгений Пригожин съобщи, че е наредил на наемниците си да прекратят опитите да стигнат до Москва. В аудио съобщение в Телеграм, публикувано в събота вечерта, той каза, че е казал на бойците си да се върнат обратно в базите си в окупираните територии на Украйна.

“Обръщаме колоните си и се връщаме в полевите лагери”, каза Пригожин, като добави, че не иска да “пролива руска кръв”.

Новината дойде на фона на твърденията, че конвой от бойци на “Вагнер” се намира на около 200 километра от руската столица Москва. Това стана, след като в петък вечерта Пригожин обвини ръководството на руското Министерство на отбраната за ракетни удари по лагери на неговите наемници и обяви “марш на справедливостта”, в който по думите му могат да се включат 25 000 бойци на “Вагнер”.

В събота сутринта основателят на “Вагнер” каза, че бойците му са поели контрола върху щаба на руската армия в Ростов на Дон, откъдето се координира командването на руските сили, който воюват срещу Украйна. По-късно през деня се появиха съобщения, че колоната от бронирани превозни средства на “Вагнер” е подминала град Воронеж и се движи в посока към Москва.

В събота руският президент Владимир Путин определи случващото се като “предателство” и каза, че “неизбежно наказание” очаква тези, които разделят руското общество.

По-късно в събота Пригожин изненадващо съобщи, че спира напредването на силите си към руската столица и ги връща в базите им. До момента няма независимо потвърждение, че това в действителност се случва.

В съобщението си Пригожин не каза дали решението му идва след разговори с Москва или с посредници.

Авторитарният президент на Беларус Александър Лукашенко, който традиционно подкрепя Путин, съобщи, че е водил разговори с основателя на “Вагнер”. Пресслужбата на президентството в Беларус съобщи, че преговорите между Лукашенко и Пригожин са продължили през целия ден.

“Пригожин се съгласи да спре похода към Москва и да предприеме следващи стъпки към деескалация”, се посочва още в съобщението на президентството в Беларус. В него се добавя, че бойците на “Вагнер” са получили “гаранции за сигурността си”, без да се дават повече подробности.

Случилото се в петък и събота беше ескалация на напрежението между Пригожин и Москва. Олигархът, който беше смятан за близък до президента Владимир Путин, посочи като своя цел да свали ръководството на руското военно министерство, включително министъра Сергей Шойгу, както и началника на руския Генерален щаб Валерий Герасимов.

За напрежението между Пригожин и командването на редовната руска армия се знае от месеци. Той няколко пъти заплаши да изтегли наемниците си от украинския град Бахмут, като обвини Генералния щаб, че не доставя на “Вагнер” оръжия и боеприпаси.

Като повод за ескалацията на напрежението от петък Пригожин посочи удари на руското Министерство на отбраната срещу лагери на негови наемници.

Сили на “Вагнер” се бият на фронта в Украйна от началото войната, която Русия започна през февруари 2022 г. Наемническата група е обвинявана за жестокости срещу украински военнопленници и цивилни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG